13°C weather icon

Dan torte makarane - PROGRAM

22.05.2011.

23.5.2011.

Manifestacija u čast naše najpoznatije i najstarije slastice torte makarane, a koja se u Makarskoj odvija već punih 6 godina, ove je godine, osim mnoštva novosti koje ćemo ovim putem najaviti, dobila i novo ime – DAN TORTE MAKARANE. S obzirom na kulturološki i tradicijski značaj makarskog kolača logičan je slijed krenuti korak dalje, u cilju promocije i stvaranja brenda torte makarane te motiviranja sugrađanki i sugrađana da svojim posebnim receptom ožive tradiciju kako bismo tortu makaranu- zasluženo uvrstili u vrh gastro-karte grada. Priču o tradiciji torte makarane ove ćemo godine približiti gostima, a na taj način direktno utjecati na poboljšanje turističko-ugostiteljske ponude grada.

Veliku će pažnju svakako izazvati i mini-monografija Torta makarana, čiju će priču čitatelju nizom zanimljivih članaka približiti: kroničar profesor Petar Puharić, poznati hrvatski književnik i poznavatelj gastrokulinarskih umijeća Veljko Barbieri, novinar Joško Lopar, prehrambeni tehnolog Vedrana Vela Puharić, Makarka – majstorica u pripravljanju torte makarane; teta Dalija Batošić Jurišić, Gastrodiva, novinari Vedran Ribarević i Ana Dragičević. Urednice ove publikacije su Lidija Vukadin Vranješ i Sandra Vranješ, a izdavač Grad Makarska.

U ovogodišnje natjecanje za izbor najbolje torte makarane uveli smo i nova pravila (kako za natjecatelje, tako i za žiri), što će samo natjecanje dići na profesionalniju razinu, a sudionicima svakako otežati posao (pravila dostavljamo dalje u tekstu).
Inače, ističemo kako je već prijavljeno preko 20 sudionika, što je najveći broj do sada.

Programski dio će ove godine upotpuniti niz prezentacija i promocija: hotel Park prezentirat će 1. suvenir torte makarane, srednja strukovna škola svojim radom prezentirat će izradu makarskog rafiola, Gradska galerija Antuna Gojaka, Ivana Kokić i Vedrana Vela Puharić izložit će staro posuđe, a Maraska d.d. održat će prezentaciju maraskina dok je vrijedna Vedrana Vela Puharić samo za ovu prigodu pripremila ružolin za sve posjetitelje manifestacije. Za istaknuti je svakako reviju pregača, kojom će, sigurni smo oduševiti naša sugrađanka Tea Bušelić.

U zabavnom dijelu programa nastupaju KUD Uzor Veliko Brdo, FA Tempet i grupa Meteor, dok koktel dobrodošlice pripremaju Makarski marendin i Hoteli Makarska d.d. Čitavo ovo događanje pratit će magazin Iće&piće koji je medijski pokrovitelj manifestacije.
Grad Makarska u svom daljnjem djelovanju, a sve u cilju zaštite svog gastronomskog bisera, javit će se na natječaj Ministarstva kulture, kako bi tortu makaranu zaštitili kao kulturno nematerijalno dobro grada.


JOŠ NIJE KASNO ZA PRIJAVE

PRIJAVE ZA NATJECANJE PRIMAJU SE DO PETKA - 27. svibnja, DO 12 SATI.
1. NAGRADA ZA NAJBOLJU MAKARANU IZNOSI 1.500,00 kuna u gotovini
2. NAGRADA 1.000,00 kuna poklon-bon u Super-marketu APFEL
3. NAGRADA 500,00 kuna poklon-bon u Super-marketu APFELNATJECATELJSKA PRAVILATORTA MAKARANA - SASTOJCI:
NADJEV:
1kg badema,
1kg kristalnog šećera,
1 vanilin šećer,
15 jaja,
naribana kora 1 limuna,
naribana kora 1 naranče.

TIJESTO:
400g brašna,
200g maslaca,
3 jaja,
naribana kora 1 limuna,
rožulin ili maraskino,
2 žlice šećera.


1. Natjecatelji/ce se trebaju držati gore navedene izvorne recepture,
2. oblik – okrugli, dimenzije – klasične; promjer 36 – 38 cm,
3. ukrašavanje: klasično; rombovi od trakica tijesta,
4. ne smiju se koristiti umjetne boje, kreme, šlag. Šećerom u prahu nije dopušteno prekriti tortu.makarska logo