24°C weather icon

Dan torte makarane – na putu ka zaštiti izvornosti makarske slastice

31.05.2011.

31.5.2011.

PRILOG O TORTI MAKARANI iz Dnevnika HRT-a: OVDJE


Makarana za polizati prste, pobjednica Antonija Srzić

Jedinstvena makarska slastica torta makarana gastronomski je ponos našega grada. Cilj manifestacije, koja od ove godine dobiva novo ime - Dan torte makarane, kao i ove publikacije, promocija je i stvaranje brenda torte makarane te motiviranje sugrađanki i sugrađana da svojim posebnim receptom ožive tradiciju kako bismo zajednički gastronomsku ponudu grada digli na višu razinu, a tortu makaranu- zasluženo uvrstili u vrh gastro-karte grada Upravo smo stoga, prije šest godina krenuli i s popratnim događanjem, kazao je između ostalog dogradonačelnik Ivanda na manifestaciji Dan torte makarane

Piše i snimio Joško Lopar



Antonija Srzić pobjednica je ovogodišnjeg, šestog po redu, natjecanja za najbolju tortu makaranu, održanog 29. svibnja na terasi hotela Meteor. U njeno ime nagradu je, iz ruku prof.Ivana Ivande, dogradonačelnika Makarske, i Davora Glavine, direktora TZ Grada, primila Magdalena Srzić. Drugo mjesto pripalo je za sada nepoznatoj osobi jer se nitko nije javio na prozvani natjecateljski broj, a treća je Ksenija Protrka koja je nagradu primila iz ruku Mije Pašalića, direktora tvrtke Apfel, glavnog sponzora Dana torte makarane. Izbor za najbolju makarsku tortu ove je godine prerastao u pravu manifestaciju koja za cilj ima brendiranje te povijesne slastice, a u organizaciji Grada Makarske i Turističke zajednice grada. Na prepunoj terasi hotela Meteor okupio se veliki broj posjetitelja uz prisutnost predstavnika nacionalnih i lokalnih medija što je cijelom događanju dalo na značaju. To treba zahvaliti nastojanju organizatora da ove godine natjecanje podigne na višu razinu s ciljem isticanja izvornosti i stjecanja statusa torte makarane kao zaštićenog nematerijalnog dobra i gastro prepoznatljivosti grada Makarske. Upravo zato od ove godine to se događanje i službeno zove Dan torte makarane.


Ljubav – najvažniji sastojak makarane
Antonija Srzić zbog drugih obveza nije bila prisutna na samom proglašenju najbolje makarske torte, pa su brojni novinari okružili svekrvu Magdalenu koja je umjesto nje preuzela nagradu. S Antonijom smo razgovarali sutradan. –Drago mi je što sam pobijedila osobito zato što su makarski kolači (makarana, rafioli, fritule, štrudeli, mandulet, rožata i sl.) dijelom moje obiteljske tradicije. Ta se tradicija održava obiteljskim prezimenima Glavina i Srzić. Makaranu radim prema receptu pok. babe Marije Glavine Mujačine koja ga je prenijela na moju mater Sančicu. Ja sada nastavljam, prenosim ga dalje pa i na muški rod (Filomena, Luiđi i Ivan). Prvi puta sudjelujem u izboru za najbolju tortu makaranu i, eto, prvo pa muško, kazala nam je Antonija. Kseniji Protrki ovo nije prvo sudjelovanje u izboru za naj-makaranu.- Moram kazati da mi je ovo treće mjesto, nagrada, došlo posve neočekivano. Nije mi bilo niti na kraj pameti da bih je mogla osvojiti. Natjecala sam se i 2009., a tada kao i sada koristila sam recept pokojne babe Senke Bartulović. Nema neke velike tajne u recepturi, jednostavno trebaš voljeti to što radiš i to je najvažnije – kazala je.



Brojna popratna zbivanja
Ovogodišnje natjecanje za najbolju tortu makaranu s pravom se može nazvati manifestacijom jer, osim samog izbora za pobjedničku slasticu, brojna popratna zbivanja učinila su Dan torte makarane događanjem koje s pravom nosi taj naziv. Torta makarana je imala i gostujuću slasticu - makarski rafiol, za čije predstavljanje i demonstraciju načina pripremanja su se potrudile učenice Srednje strukovne škole predvođene prof. Divnom Sulić. Vedrana Vela Puharić je pripremila i na kušanje posjetiteljima ponudila liker ružolin te u suradnji s Gradskom galerijom Gojak postavila malu izložbu starog posuđa, udruga Makarski Marendin se, osim u natjecateljskom dijelu, pridružila pripremom zakuske (kanapea), zadarska Maraska, supokrovitelj i prijatelj manifestacije, predstavila je liker maraschino, a za koktel dobrodošlice zaslužni su domaćini Hoteli Makarska i hotel Meteor… Hotel Park se predstavio svojim suvenirom – malom tortom makaranom, a organizator i glavni pokrovitelj Grad Makarska predstavio je prvu publikaciju, brošuru posvećenu torti makarani.



Makarana zaslužuje biti našim zaštitnim znakom
-Jedinstvena makarska slastica torta makarana gastronomski je ponos našega grada. Cilj manifestacije, koja od ove godine dobiva novo ime - Dan torte makarane, kao i ove publikacije, promocija je i stvaranje brenda torte makarane te motiviranje sugrađanki i sugrađana da svojim posebnim receptom ožive tradiciju kako bismo zajednički gastronomsku ponudu grada digli na višu razinu, a tortu makaranu zasluženo uvrstili u vrh gastro-karte grada Upravo smo stoga prije šest godina krenuli i s popratnim događanjem – natjecanjem u pripravi najbolje torte makarane, a ove smo godine otišli i korak dalje. Kako u organizaciji same manifestacije, tako i izdavanju ove publikacije, koja će već dogodine dobiti svoj nastavak, a imamo razloga vjerovati da će u njoj biti objavljena i odluka Ministarstva kulture RH o zaštiti naše torte kao nematerijalnog kulturnog dobra – naglasio je, između ostalog dogradonačelnik prof. Ivan Ivanda u svom pozdravnom govoru.



Zabavni program uz reviju pregača
Zabavni dio programa bio je zaista sadržajan i zanimljiv. Posebnu pozornost privukla je revija pregača autorice Tee Bušelić s izborom tekstova sa starih kuhinjskih krpa koje je, iz svoje knjige Vezena lirika, ustupila Ana Kunac. Za udaju nije zrela koja ne zna spremat jela; Svaka žena koja ljubi muža, svome mužu takvo jelo pruža…, samo su neki od tekstova na pregačama koje su, uz glazbenu pratnju (skladba Nadalina) grupe Meteor, poput pravih manekenki nosile učenice Srednje strukovne škole. Fa Tempet predstavio se vokalnom ženskom skupinom i dječjom plesnom grupom čiji je simpatičan nastup izazvao veliki pljesak brojnih posjetitelja. Maja Dereh iz velobrdske udruge Uzor izvela je skeč Iz babine škrinje, a sve vrijeme programa Tanja Topić i Tonči Jakša (grupa Meteor) te dobro raspoložena i vrsna voditeljica programa Edita Lučić, novinarka Radija Dalmacije, zabavljali su, uz podršku najmlađih raspjevanih i rasplesanih posjetitelja, veliki broj gostiju koji su vrlo brzo ispraznili stol s izloženim tortama.



Ocjenjivački žiri i natjecatelji Dana torte makarane 2011.

Iako je broj prijavljenih u početku bio veći od dvadeset, svoje je torte u konačnici kandidiralo njih 16, točnije 14 natjecateljica i dva natjecatelja:

Ivana Prodan – prošlogodišnja pobjednica, Katica Puharić - za Gradski zbor Makarska, ĐinaGilić, Dragan Puharić - za Makarski marendin, Karmela Mateljak, Filip Filipetti, Ksenija Protrka, Dalija Batošić, Ljubica Zovko, Sonja Borić, Antonija Srzić, Vesna Radman, Jadranka Puharić, Hoteli Makarska, Kavana Romana i Marijana Grubišić - Za hotel Osejavu.



Ocjenjivački žiri u sastavu: Davor Glavina, TZ grada Makarske – predsjednik, Vedrana Vela Puharić – nutricionistkinja, Grgo Šulenta – udruga Makarski Marendin te Anka Puharić i Zlatan Srzić nisu imali nimalo lak zadatak u kratkom vremenu kušati i ocijeniti 16 torti. Ocjenjivao se izgled (ukrašavanje i oblik), tekstura prerezane torte, aroma i okus, a sve su torte bile označene samo brojem kako žiri ni u jednom trenutku ne bi znao ime natjecatelja.



Organizatori, sponzori i partneri manifestacije

Uz Grad Makarsku i Turističku zajednicu grada Makarske, glavne organizatore i pokrovitelje Dana torte makarane, manifestaciju su podržali i partneri te sponzori: Apfel d.o.o.; Maraska - Zadar; Hoteli Makarska d.d.; Iće&Piće – časopis za kulturu stola; Hotel Park i Udruga Makarski Marendin. Osim njih svoj su doprinos dali i brojni sudionici događanja, pojedinci i institucije kojima organizator ovim putem i javno zahvaljuje, kao i svim natjecateljima te posjetiteljima Dana torte makarane.




makarska logo