8°C weather icon

Dan neovisnosti RH: Zahvalnost svima koji su branili i stvarali samostalnu Hrvatsku

08.10.2016.

Prije 25 godina Hrvatski sabor na današnji dan donio je odluku o prekidu svih veza Republike Hrvatske s bivšom državom. Taj povijesni datum, u organizaciji Grada Makarske, obilježava se danas i u Makarskoj.

Svečanost je počela promenadom Gradske glazbe Makarska na rivi.

Potom su predstavnici Grada Makarske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, SABA-e, HDZ-a položili vijence na Spomenik hrvatskom branitelju, a riječi odrješenja molio je mons. Pavao Banić.

- Čestitam vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske i pozivam da minutom šutnje odamo dužnu počast poginulim pripadnicima 156. brigade Hrvatske vojske i svim hrvatskim braniteljima koji su dali živote za domovinu. Prisjetimo se našeg prijatelja Damira Zukića koji je preminuo prije par dana – kazao je dogradonačelnik Miroslav Družijanić.

Pijetet je vladao i pred Spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Nakon polaganja vijenaca Grada Makarske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i makarskog HDZ-a dogradonačelnik Družijanić zajedno s nazočnima odao je zahvalnost dr. Franji Tuđmanu koji je bio i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH za velike i nemjerljive zasluge u stvaranju slobodne i neovisne države Hrvatske.

Večeras u 19 sati u crkvi sv. Marka je sveta misa za domovinu, a u 19.30 sati u Glazbenoj školi Makarska svečani koncert.

J.Morović
 

makarska logo