28°C weather icon

Dan međunarodnog priznanja RH: Hrvatski branitelji i dr. Franjo Tuđman najzaslužniji za slobodu Domovine

15.01.2018.

-Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine bio je datum koji su iščekivali svi Hrvati dok je trajao agresorski rat na našu domovinu u kojem su hrvatski branitelji krvavili da bi obranili jedinu im Hrvatsku, sve pod mudrim vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Slika koja je obišla svijet prije 26 godina kako hrvatski branitelji sa svojim sugrađanima na Kačićevom trgu uz pjesmu, trobojnicu i šampanjac slave međunarodno priznanje Hrvatske urezala nam se svima u sjećanje, i meni kao djetetu tada. U spomen na sve žrtve koje su pale za suverenu Hrvatsku odajmo im dužno štovanje, pozvao je gradonačelnik Jure Brkan nakon polaganja vijenca pred Spomenikom hrvatskom branitelju povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a u organizaciji Grada Makarske.

 

Uz čelnike Grada Makarske cvijeće su položili predstavnici Udruge 156. brigade Hrvatske vojske te Saveza antifašističkih boraca Makarske. Riječi odrješenja molio je mons. Pavao Banić.

 

Veliki pijetet vladao je ispred Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Predstavnici Grada Makarske položili su cvijeće, a Udruga 156. brigade Hrvatske vojske upalila je svijeće. Nakon odavanja počasti minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana dogradonačelnik Dražen Nemčić naglasio je da su oni najzaslužniji za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Podsjetio je da je 15. siječnja 1998., dan kada je završena mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.

 

Obilježavanje Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske završava se svetom misom za Domovinu u 18 sati u katedrali sv. Marka.

 

J. Morović
 

makarska logo