13°C weather icon

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske - polaganje cvijeća

12.01.2011.

13.1.2011.

Pozivamo Vas na obilježavanje
DANA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE
(15. siječnja) koje će se održati u petak 14. siječnja 2011. polaganjem cvijeća na Spomenik hrvatskom branitelju, s početkom u 9,00 sati.


 

Slika šampanjca na Kačicu i danas obilazi svijet

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.
Ovaj datum bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, rekao je te večeri predsjednik dr. Franjo Tuđman.
Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.
Valja podsjetiti kako je Njemačka priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine izazvala prijekore, ali i pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice.
Građani Makarske i Primorja su prije 19 godina s oduševljenjem dočekali vijest o međunarodnom priznavanju Hrvatske. Kačićev trg bio je krcat, a uz vatromet otvorile su se boce i boce šampanjca. I dan danas, kada se podsjeća na taj veliki datum, slika s Kačićeva trga obilazi svijet.

makarska logo