- weather icon

Dan HRM-a u Makarskoj obilježen svečano i veselo

18.09.2012.

18.9.2012.

Dan Hrvatske ratne mornarice obilježen je danas u našem gradu, kao i uvijek, svečano i veselo, jer ipak je ovaj značajan spomendan povijesno povezan s Makarskom. Podsjetimo da se Dan hrvatske ratne mornarice obilježava 18. rujna, u spomen na davnu 887. godinu kada su hrvatski mornari na čelu s knezom Branimirom u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje.
Dolazak ratnog broda „Cetina“ u makarsku luku u jutarnjim satima privukao je veliki broj turista, građana i djece. Delegacija Grada Makarske, predvođena s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom, i Hrvatske ratne mornarice, s kapetanom regate Jerkom Bošnjakom i zapovjednikom flotile Ivom Rafanelijem, položila je vijence i svijeće na Spomen-ploču bitke kod Makarske te na Spomeniku hrvatskom branitelju gdje je gradonačelnik Bebek pozvao nazočne da minutom šutnje odaju počast svim hrvatskim mornarima i braniteljima koji su svoj život položili na oltar Domovine. Riječi molitve uputio je don Pavao Banić.
Nakon polaganja vijenaca, svi uzvanici okupili su se na ratnom brodu „Cetina“ uz pratnju Gradske glazbe Makarska. Ove godine svečani mornarički protokol otvorio je vrata zainteresiranim građanima tako da je „Cetina“ isplovila prepuna dječjih osmijeha i oduševljenih turista. Vijenac je uz mornaričke počasti položen ispred makarskog akvatorija.
Zbor umirovljenica pjesmom je čestitao mornarima njihov dan, a gradski mul popunila su djeca iz gradskih škola. Vrata ratnog broda „Cetina“ će za posjete građana biti otvorena i popodne od 16,00 do 18,00 sati, a sveta misa za pomorce predviđena je u katedrali sv. Marka u 19,00 sati.
L.V.V.

makarska logo