0°C weather icon

Dan Grada -Svečana sjednica Gradskog vijeća

25.10.2010.

Piše Ivo Ćurković
Foto Ivor

Cilj je Makarsku pretvoriti u grad mladihSa nekoliko različitih događanja Makarska je obilježila svoj Dan. U okviru sportskog centra sportašima je predano na upotrebu novo nogometno igralište s umjetnom travom. Odigran je i nogometni turnir za pionire za kojega se nadamo da će postati tradicionalan. Predstavljena je knjiga Ivana Lasića, a otvorene su izložbe u Galeriji i u Muzeju. Položeni su vijenci na Gradskom groblju i na Spomeniku branitelju i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća, a jedino je izostala, zbog kiše, najavljena zabava na rivi.


 
Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorila je klapa Srdela Lijepom našom, a onda su svi nazočni odali minutom šutnje počast za sve poginule za Hrvatsku. Predsjednik Vijeća dr. Damir Mendeš je podsjetio na razloge zašto se baš na 24. listopada slavi Dan grada te podsjetio kako je don Kažimir Ljubić daleke 1865. godine u Općinskom viću Makarske, kao prvom u Dalmaciji, počeo govoriti hrvatskim jezikom.


Uzvanici i čestitari

 


Mendeš je pozdravio goste, a njih je bilo zaista puno. Pored gradskih vijećnika, predstavnika Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnika različitih udruga, gospodarstvenika, medija posebno su pozdravljeni zapovjednik ratne mornarice admiral Ante Urlić, saborski zastupnici Ivan Škaričić, gradonačelnik Omiša i Stipe Gabrić Jambo, gradonačelnik Metkovića, zamjenik župana Sanadera Luka Brčić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, izaslanik grada Vukovara Danijel Rehak, gradonačelnici Vrgorca, Ploča i Trilja Boris Matković, Krešimir Vejić i Ivan Šipić, zamjenik gradonačelnika Kaštela Marinko Kovačev te načelnici i predstavnici općina Dugopolje, Zagvozd, Gradac, Tučepi, Brela i Baška Voda. Predsjednik Vijeća je pročitao i tko je sve uputio brzojave čestitki, a posebno se ističu od predsjednika Sabora Luke Bebića, grada prijatelja Steina, gradonačelnika Đakova, Sinja, Hvara i drugih.

 Gradonačelnikov pogled na budućnost Makarske


Gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek pozdravio je goste i prvo predstavio ovogodišnji Glasnik Grada Makarske koji je treći po redu i posvećen je poluotoku Osejavi. Bebek je iznio podatke o turističkoj sezoni za koju je rekao kako je za 6 posto bilo više gostiju, a da se očekuje i veliki financijski priliv, bar na nivou prošle godine. «Mada smo dobili nagradu za našu plažu, nismo zadovoljni stanjem. Plaža je osnova za rad svih hotela, restorana i privatnog smještaja. Zato moramo sve napraviti kako bi ona ostala naš glavni turistički adut. Plan razvoja makarske plaže je bio na prvom čitanju na Gradskom vijeću, a na jednoj od idućih sjednica će biti i prihvaćen», rekao je Bebek. Govoreći dalje o turizmu gradonačelnik je naglasio kako je neodrživ rad samo pola godine jer neki i zarade, ali hoteli, veći iznajmljivači i restorani posluju na granici rentabilnosti. Zato se zauzeo za produljenje sezone ponudom novih sadržaja. Gradonačelnik je posebno istaknuo kako je napravljeno nogometno igralište s umjetnom travom, vodovodni cjevovod do Velikog Brda te vodovod do Puharića. Spomenuo je proljetni Sajam vina na koji se planira nasloniti još nekoliko događanja oko kojih će se graditi kvalitetna turistička ponuda. Od budućih planova Bebek je istaknuo božićni sajam koji će ove godine trajati od 3. prosinca pa do samog Božića.

 


Veliki gradski projekti


Lukobran je i dalje prioritet ove gradske uprave. Početak njegove gradnje je kraj ove ili početak iduće godine. Županija i županijska lučka uprava će financirati ovaj projekt. Naručen je idejni projekt Žičare. Ovdje se radi o izradi prostornog plana Parka prirode Biokovo, a pri kraju je Plan upravljanja Parkom prirode. Radi se i na drugoj dokumentaciji, a cijela investicija je teška oko 15 milijuna eura. Sportski centar Platno također je u prioritetima. Pri kraju je usvajanje UP Platno koje će sadržavati pet nogometnih igrališta, deset teniskih te igrališta za male sportove. Interes za ovaj projekt je iskazan, a investitori bi trebali biti hotelijeri. Turistički centar na mjestu Građevnog također bi u iduće dvije ili tri godine trebao biti gotov. POS-ovi stanovi su također pri samom početku građevinskih radova tako da preko sto obitelji očekuje svoje stanove u skoroj budućnosti. Do početka nove turističke sezone Makarska bi trebala dobiti i novo veliko i uređeno raskrižje na zapadnom ulazu, odnosno na odvojku ceste za Veliko Brdo. Sređuje se pitanje zemljišta ispred crkve na Zelenki gdje je planiran Trg Ivana Pavla II. Sa crkvom se dogovara i oko zamjene parcela u Živkinom dvoru kako bi se stvorili uvjeti za izgradnju Kulturnog centra.

 


Fakulteti preduvjet ostanka mladosti


S Kineziološkim fakultetom u Zagrebu potpisan je ugovor o trogodišnjem izvanrednom stručnom studiju za izobrazbu trenera koji bi trebao startati iduće školske godine. Nastava će se održavati u zgradi na sportskom centru za koju se već dobila potvrda glavnog projekta. S Ekonomskim fakultetom u Zagrebu se pregovara o otvaranju fakulteta smjer turizam u Makarskoj. Iz Zagreba je stigao pozitivan odgovor, a uskoro će biti i sastanak na ovu temu. Planira se otvaranje Visoke škole gastronomije. U suradnji sa DVD-om Makarska radimo na otvaranju Visoke zapovjedne škole za vatrogasne časnike. Infrastruktura je već pripremljena i iduće godine očekujemo dobivanje dopusnice i početak rada. Za sve ove projekte u obrazovanju gradonačelnik Bebek drži da su u cilju razvoja Makarske i ostanka mladih u našem gradu.
Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća za uzvanike je organizirana zakuska u hotelu Meteor gdje je sjednica i održana.


Što je to 1000 kilometaraJedna od najzapaženijih osoba na ovogodišnjem obilježavanju Dana grada bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U izjavi za Makarsko primorje rekao je kako je došao u posjet prijateljima i kako to nije ništa što se mora prevaliti put od 1000 km. Uz to posjetit će majku u Hercegovini. «Ovakvi skupovi su važni kako bi se razmijenila iskustva u upravljanju javnim poslovima. Pametni uče cijeli život, a budale se rađaju pametne.», zaključio je Bandić.

makarska logo