10°C weather icon

Dan grada Makarske - Feštu uveličalo visoko izaslanstvo na čelu s predsjednicom Vlade Republike Hrvatske

26.10.2011.

Piše Ivo Ćurković

Premijerku je pozdravio gradonačelnik Marko Ožić Bebek koji je rekao i nekoliko riječi o lukobranu. U konačnici on će biti dugačak 40 metara i bit će površine veće od 2.000 m2. Lukobran će graditi Pomgrad iz Splita u dvije faze i trebao bi biti gotov, prva faza , do početka naredne turističke sezone. «Lukobran gradimo u sinergiji s državom i županijskom lučkom upravom. Mi smo, kao grad, osigurali dokumentaciju, zbog koje nam oporba podmeće, koja je koštala 1.200.000 kuna. Prva faza lukobrana košta 13 milijuna kuna. Cijela investicija je 20 milijuna kuna te 4,5 milijuna u vrijednosti kamena iz tunela Sv. Ilija koje nam država daje bez naknade. Lukobranom će Makarska dobiti sigurnu luku i oko 110 vezova za jahte i veće turističke brodove što će proširiti našu turističku ponudu i prihod. Posao će naći desetak radnika», rekao je gradonačelnik Bebek na otvaranju radova.
On je posebno pozdravio goste. Pored premijerke Jadranke Kosor tu su bili ministri Branko Bačić, Đuro Popijač i Jasen Mesić. Uz njih su bili saborski zastupnici Boris Matković, Živko Nenadić i Ivan Škaričić, župan Ante Sanader te gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova. Uz goste je bio i Roko Žarnić, donedavni ministar okoliša i prostornog planiranja u Vladi Slovenije, a porijeklom Makaranin. Na skupu su bili i predstavnici političkih stranaka u Makarskoj, gradski vijećnici, predstavnici branitelja, udruga proizišlih iz Domovinskog rata i predstavnici policije i sudstva.
Premijerka Kosor je pozdravila prisutne i rekla: «Veselim se što sam s vama i čestitam vam Dan grada. Izgradnja lukobrana je izuzetno važan projekt za Makarsku, ali i za cijelu Hrvatsku. U prvoj fazi košta više od 12 milijuna kuna, a država će dati kamen za lukobran u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna. Od 2004. godine Vlada je u obnovu 70 luka uložila 360 milijuna kuna, a samo u zadnje dvije godine 140 milijuna.» Blagoslov je novom lukobranu udijelio don Pavao Banić i fra Karlo Jurišić.Svečana sjednica Gradskog vijeća

Predsjednik Gradskog vijeća dr. Damir Mendeš pozdravio je u velikoj dvorani hotela Park sve na sjednici i svim sugrađanima čestitao praznik. Klapa Srdela otpjevala je nacionalnu himnu i na kraju sjednice klapsku pjesmu Ružo crvena.
Uz to predsjednik je pročitao i nekoliko čestitki koje su stigle povodom Dana grada. Čestitke su uputili predsjednik Sabora Luka Bebić, ministar vanjskih poslova Jandroković, prijateljski gradovi iz Italije i Njemačke te gradovi iz Hrvatske, Đakovo, Vukovar, Sinj itd.
Gradonačelnik Bebek je u kratkim crtama podsjetio na proteklih nekoliko godina otkada je sadašnja garnitura na vlasti. Podsjetio je da se vlast preuzela u trenutku kada je gradska blagajna bila blokirana, a u dvije godine izgrađena je sportska dvorana i bazen te uređeno gradsko groblje s novom kapelom i mrtvačnicom. «Za prošle izbore biračima smo obećali proširenje turističke ponude i produljenje turističke sezone. Zbog toga gradimo i lukobran, sportski centar na Platnu i žičaru do vrha Biokova. Mi želimo u 21. stoljeće, a ne povratak u prošlost. Oporba nam podmeće, ali mi nećemo odustati od naših planova.» Uz to gradonačelnik je ponovio kako Makarska postaje studentski grad te kako se naredne godine počinje graditi zgrada za ratne stradalnike. Kao posebno važan projekt je naveo izgradnju žičare čija je cijena 10 milijuna eura i koja bi mogla otvoriti pedesetak radnih mjesta.
Skupu se obratio i slovenski ministar Roko Žarnić koji je podsjetio da je na kraju mandata sadašnje slovenske Vlade, u odlasku, izglasana potpora ulasku Hrvatske u EU. Žarnić je istaknuo mogućnosti suradnje Slovenije i Hrvatske u okviru Savskog bazena, Jadransko-jonske inicijative i Dinarsko-planinskog bazena.
Svečanoj sjednici se obratila premijerka koja je rekla kako je za uspjeh potrebna obostrana suradnja te istaknula kako je zadovoljna jer zna kako se teško ostvaruju projekti u ovo krizno vrijeme. Zahvalila je Sloveniji i podsjetila na težak put u pregovorima oko ulaska u EU. Rekla je da će se u EU sačuvati hrvatski jezik koji će postati 24. službeni jezik EU. Tu činjenicu usporedila je s Danom grada Makarske koja je svoj dan izabrala baš uz hrvatski jezik i njegovu službenu uporabu.
«Naši rezultati su više nego dobri u ovoj turističkoj sezoni. Promet je povećan za sedam posto. BDP je u zadnja tri mjeseca rastao 0,8 posto što nije puno, ali pokazuje da se gospodarstvo oporavlja. Trgovina na malo je u porastu 5 posto, a u rujnu je zaposleno 50 posto više ljudi nego u istom mjesecu prošle godine. Dobit poduzetnika u odnosu na prošlu godinu je porasla za 105 posto i ove godine iznosi 18 milijuna kuna», naglasila je premijerka.
 
POS-ovi stanovi gotovi za godinu i pol dana

Na Zelenki, lokaciji budućih POS-ovih stanova, premijerka je otvorila radove istaknuvši kako je i sunčano vrijeme pomoglo da se program održi uz sunce.
Navela je kako je u programu Vlade za prodaju stanova od sada povlastice iskoristilo 1500 uglavnom mladih bračnih parova. «Kroz programe APN-a do sada je zbrinuto i svoj krov nad glavom našlo 5054 obitelji u 78 gradova. Trenutno se gradi 286 stanova u pet zgrada i toliko jedinica lokalne samouprave.»makarska logo