25°C weather icon

Dan grada Makarske: Cvijeće i počast u spomen na sve poginule za Lijepu našu

25.10.2017.

U spomen na 24. listopada 1865., kada je u službenu uporabu u Makarskoj uveden hrvatski jezik, prisjećamo se svih onih koji su zaslužni za to. Oni su nas zadužili svojim djelom i misli – naglasio je gradonačelnik Jure Brkan, pred Središnjim križem na Gradskom groblju, a na kojem je počelo obilježavanje Dana grada Makarske.

Vijence su uz Grad Makarska položili Počasno- zaštitna bojna i zapovjednik obalne straže HRM-a komodor Ivo Raffanelli, predstavnici makarskog HDZ-a i Udruge 156. brigade Hrvatske vojske. Riječi odrješenja molili su mons. Pavao Bamić i gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj fra Ante Čovo.

Veliki pijetet vladao je i pred Spomenikom Hrvatskom branitelju.Vijence su položili Počasno zaštitna bojna i zapovjednik obalne straže HRM-a, predstavnici Grada Makarske, delegacija Grada Vukovara, predstavnici makarskog HDZ-a i Udruge 156. brigade HV-a.

- U trajnom sjećanju svima su nam hrvatski branitelji koji su ugradili svoje živote u temelje domovine. Svima poginulim i umrlim za slobodu Hrvatske odajmo počast, pozvao je nazočne, a među kojima nije bilo vijećnika oporbenih SDP-a, HDZ-a i HSU-a – predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek.

Na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu cvijeće su položili predstavnici Grada Makarske, Počasno- zaštitna bojna i zapovjednik obalne straže HRM-a, delegacija Vukovara, makarskog HDZ-a i Udruge 156. brigade HV-a. Uz poziv na minutu šutnje dogradonačelnik Joze Vranješ podsjetio je na značajan datum prije 152 godine koji nas uči da iz povijesti moramo znati cijeniti rodoljubne vrijednosti. Prvi hrvatski predsjednik i hrvatski branitelji zaslužni su za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, poručio je dogradonačelnik Vranješ.

Na poziv gradonačelnika Jure Brkana položen je vijenac na Glavici na Spomenik palima u NOB-u . – Za sve poginule u obrani domovine odajmo minutu šutnje – kazao je polažući cvijeće gradonačelnik Brkan.

J. Morović
 

makarska logo