8°C weather icon

Dan Grad Makarske 2007.

15.10.2007.

16. 10. 07.

Povodom Dana Grada Makarske, koji obilježavamo 24. listopada, Grad Makarska u suradnji sa lokalnim udrugama, udruženjima i ustanovama organizira niz događanja za naše građane.
Proslava Dana Grada započet će već 20. listopada, a trajat će do 26. listopada svakodnevnim aktivnostima i manifestacijama. Izložbe, sportski programi, koncerti samo su dio ovogodišnje proslave Dana Grada.

Posebno ističemo proslavu 40-tog rođendana Klape Srdela, koja će upriličiti veliki koncert 23. listopada (utorak) u Hotelu Park. Klape Filip Dević, Adrion, Dalmatinke, Kamen, Fjoret nastupit će kao gosti Klape Srdela. Srdela će se prisjetiti svih svojih dosadašnjih članova, uručit im priznanja te ih pozvati da im se pridruže u zajedničkoj pjesmi.
Sam Dan Grada obilježit će svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se uručiti dvije nagrade Grada i tri plakete Grb Grada Makarske, i to: don Mati Staniću, Prometu d.o.o. Makarska, Crkvi Kraljice Mira, prof. Ljilji Vokić i Stipi Božiću. Ovogodišnja svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u Hotelu Park, koji će istog dana upriličit svečano otvaranje.

Kao i prošle godine, program GRAD GRAĐANIMA na rivi centralni je događaj proslave Dana Grada Makarske. Novost u programu je Gradska atletska kros-trka koju organizira sportski klub Makarska rivijera. U utrci će sudjelovati predškolci, osnovnoškolci, srednjoškolci, profesionalci i rekreativci, a Gradska riva za ovu prigodu pretvorit će se u atletsku stazu. Ovaj sportski program bio bi, nadamo se, tradicionalan i s vremenom uključivao sudjelovanje atletičara i rekreativaca iz cijele Hrvatske, a moguće da bi prerastao u afirmiranu gradsku kros-trku.
Dječji vrtić Biokovsko zvonce, Osnovne škole oca Petra Perice i Stjepana Ivičevića, Udruga Sunce i Udruga Lanterna već tradicionalno organizirat će izložbe dječjih radova.
Suradnja Grada Makarske i Udruge Dalmatinski kuhar nastavlja se i ove godine. Nakon prošlogodišnjeg odličnog Makarskog rižota, Dalmatinski kuhar naše će građane ove godine iznenaditi Mega rižotom od morskih plodova za 1500 porcija. Rižot će se spremati isključivo od svježe ribe: sipe, lignje, kozice i moli. Da bi atmosfera bila potpuna, pobrinut će se domaća klapa Fjoret i splitska grupa Dalmatino.
Istoga dana u poslijepodnevnim satima, također u Hotelu Park, Grad Makarska u suradnji sa HNK Zmaj organizira promociju monografije „Vječni Zmaj pod Biokovom“, autora Jurice Gizdića i Anđelka Raffanellija. Ovaj povijesni događaj od iznimne je važnosti za grad i njegove građane.
Na Kačićevom trgu u 20,30 sati održat će se veliki koncert TBF-a za mlade i sve one koji se tako osjećaju. Angažirajući grupe Dalmatino i TBF Grad Makarska se priključila humanitarnoj akciji „Za siguran korak“. Naime, neprofitna udruga „Pas u humanitarnom djelovanju“ prikuplja sredstva za školovanje vodića i pasa minotragaća za potrebe razminiranja Republike Hrvatske. Udruga je dosada uspjela u školovanju 10 timova (10 vodića i 20 pasa) koji u ovom trenutku operativno sudjeluju u razminiranju RH. Dio prihoda od ovih dvaju koncerta ići će za potrebe akcije „Za siguran korak“.
Ovim putem Grad Makarska zahvaljuje svim udrugama i udruženjima građana, ustanovama, klubovima i sponzorima koji sudjeluju u proslavi Dana Grada.



PROGRAM

20. 10. 07. (subota)
11,00 sati
Atletski miting Dalmacije – Atletski klub Sv. Marko, Gradski sportski centar
18,00 sati
Izložba: Berlin; Hrvatsko-njemačko društvo Split i Makarska, Hotel Biokovo

21. 10. 07. (nedjelja)
20,00-22,00 sati
Astronomski fenomen: Meteorska kiša „ORIONIDI“ - DAUP Orion, Spomenik Revolucije na Glavici

22. 10. 07. (ponedjeljak)
09-12, 17-20,00 (svakim radnim danom)
Izbor iz donacije Gojak, Gradska galerija Antuna Gojaka

23. 10. 07. (utorak)
18,00 sati
Izložba: Kalendari u Gradskoj knjižnici Makarska, Gradska galerija Antuna Gojaka
19,00 sati
Sveta Misa, Katedrala Sv. Marka
20,00 sati
40. obljetnica Klape Srdela, Hotel Park

24. 10. 07. (srijeda)
DAN GRADA MAKARSKE
Polaganje vijenaca na spomenike:
08,30 sati
Središnji križ Gradskog groblja Makarska
09,00 sati
Prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu – Šetalište dr. Franje Tuđmana
09,20 sati
Hrvatskom branitelju – Šetalište fra Jure Radića
09,30 sati
Promenada Gradske glazbe Makarska – Gradska riva

09,00 sati
Sportski program: Gradska atletska kros trka – Gradska riva
10,00 sati
Svečana sjednica Gradskog vijeća – Hotel Park
11,00 sati
Pučka fešta – GRAD GRAĐANIMA; Mega rižot od plodova mora uz klapu FJORET I DALMATINO
Izložbe na rivi: O. š. o. Petra Perice, O. š. Stjepana Ivičevića, Udruga Sunce, Udruga Lanterna, Dječji vrtić Biokovsko zvonce
18,00 sati
Promocija monografije HNK Zmaj- „Vječni Zmaj pod Biokovom“ – Hotel Park
20,30 sati
Koncert: TBF, Kačićev trg

25. 10. 07. (četvrtak)
17,00 sati
Koncert učenika Osnovne glazbene škole Makarska, Koncertna dvorana Osnovne glazbene škole
18,00 sati
Izložba: Srednjovjekovni nadgrobni spomenici u Makarskom primorju, Gradski muzej

27. 10. 07. (subota)
14,00 sati
II. kuglački turnir žena poginulih hrvatskih branitelja- Gradski sportski centar (kuglana)

makarska logo