15°C weather icon

Dan državnosti RH: Odana počast najzaslužnijima za stvaranje samostalne Republike Hrvatske

26.06.2016.

Budnicom Gradske glazbe Makarska, pod ravnanjem Bože Škarice, otpočelo je obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske, a u organizaciji Grada Makarske.

S velikim pijetetom predstavnici Grada Makarske dogradonačelnici Miroslav Družianić i Lori Veličković, predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić te predstavnici makarskog HDZ-a položili su vijence na Središnji križ na Gradskom groblju Sv. Križa. U nazočnosti gradskih vijećnika, županijskog vijećnika, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika policije, gradskih ustanova i udruga, riječi odrješenja molio je fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj.

Dogradonačelnik Družianić pozvao je na odavanje počasti svima palim za Hrvatsku te istaknuo – Dan državnosti je najveći dan u Republici Hrvatskoj. Prije 25 godina, 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio je ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Time je Republika Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Svečano i dostojanstveno bilo je i pred Spomenikom hrvatskom branitelju. Nakon što su izaslanstva Grada Makarska, HDZ-a, SDP-a, HVIDRA-e, SABA-e, položili vijence na spomen- obilježje dogradonačelnik Miroslav Družianić podsjetio je na veliku žrtvu koju su dali hrvatski branitelji, posebno poginuli i ranjeni hrvatski vitezovi za slobodu Domovine. – Ne smije se nikada zaboraviti i stalno moramo ponavljati da je naša 156. makarsko-vrgoračka brigada dala veliki doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Gotovo svaka kuća imala je hrvatskog branitelja. Ostat će zapisano da je kroz brigadu prošlo 5300 ljudi, 28 ih je dalo svoje živote, a 200 je ranjeno. Moramo biti ponosni na sve njih.

S velikom zahvalnošću predstavnici Grada Makarska, HDZ-a i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su cvijeće na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić naglasila je da s ponosom slavimo rođendan domovine. – Najzaslužniji za ostvarenje vjekovnog sna hrvatskog naroda, samostalnu Republiku Hrvatsku, su hrvatski branitelji predvođeni vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Odajmo prvom hrvatskom predsjedniku počast za sve dobro što je učinio za Republiku Hrvatsku – kazala je Martić.

U katedrali sv. Marka služena je u 19 sati sveta misa za Domovinu.

 

J. Morović
 

makarska logo