8°C weather icon

Budite sudionici jedinstvene utrke u Hrvatskoj: 7. Međunarodna brdska utrka Makarska-Vošac 24. svibnja

07.05.2014.

U Makarskoj će se i ove godine, 24. svibnja, održati 7. Međunarodna brdska utrka Makarska-Vošac čiji su organizatori Atletski klub Sv. Marko Makarska i Javna ustanova Park prirode Biokovo, a pokrovitelj Grad Makarska. Ove godine utrka je ujedno i Prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju. Po svojoj zahtjevnosti i ljepoti mjesta održavanja riječ je o jedinstvenoj utrci u Republici Hrvatskoj.  

Međunarodna brdska utrka Makarska – Vošac prvi put je održana 2007., na inicijativu Atletskog kluba Sv. Marko, a u njoj je sudjelovalo 70 atletičara i rekreativaca iz 20-ak hrvatskih atletskih klubova.Od 2009. do 2011. godine natjecanje dobiva novu dimenziju, te se održava po sistemu koji preporuča WMRA – Svjetski savez za planinsko trčanje( u okvirima zadanih gabarita dužine, visine i nagiba staze). Dužina staze, visine, i nagibi na Biokovu su dobro prilagođeni za sve kategorije.
Start utrke je 24. svibnja u 10,30 sati, a brojevi će se preuzimati ispred zgrade Grada Makarske u vremenu od 8,30 do 9,45 sati. Početna točka je na makarskoj rivi (0,8 metara nadmorske visine), a završava na biokovskom vrhu Vošac (1422 metara nadmorske visine) s kojeg se proteže pogled u dolinu, prema Makarskoj i otocima Braču, Hvaru i Korčuli. Staza je duga 8,6 kilometara, uska i nepristupačna, s 1422 m uspona, što ovu utrku čini jednom od najtežih u Europi. Utrka se boduje za Hrvatski planinski kup i ligu zajedno s drugim brdskim utrkama u Hrvatskoj koje su za to bodovanje određene od strane Hrvatske udruge cestovnog i planinskog trčanja.
Budući da u sklopu održavanja brdskih utrka u Hrvatskoj tradicionalna brdska utrka Makarska-Vošac pripada jednoj od najtežih utrka u državi, kao takva svojim karakteristikama može konkurirati za održavanje europskog i svjetskog prvenstva u planinskom trčanju.
Javna ustanova Park prirode Biokovo na ovaj će način obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti i zaštite prirode u RH, a s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja okoliša i zdravog načina života, jer se utrka održava unutar granica Parka prirode.
Ove godine, ovaj smo događaj pretvorili u dvodnevni, odnosno u vikend događanje u kojem će se prvog dana, u subotu, održati brdska utrka, a u nedjelju planinarski pohod na Biokovo kojim se tradicionalno obilježava 'pozdrav ljetu'. S ciljem promoviranja češćeg boravka u prirodi, očuvanja okoliša Parka prirode Biokovo, te povezivanja ovih sportskih događanja pod jedan naziv, ove smo godine objavili javni poziv građanima u sklopu kojega su se putem mrežnih stranica Grada Makarske imali prilike uključiti u predlaganje imena za sportsko-rekreacijski vikend na Biokovu. Organizacijski odbor izabrao je najbolji prijedlog te smo događanja planirana za 24. i 25. svibnja objedinili pod nazivom The mActive Weekend. Cilj nam je da ovaj događaj postane neizostavni dio kalendara događanja grada u predsezoni.
Na dosadašnjim utrkama sudjelovali su brojni hrvatski atletičari i brdski trkači, ali i strani trkači iz BIH, Njemačke, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Strani državljani najčešće nam se javljaju na e-mail našeg Atletskog kluba Sv. Marko nekoliko dana prije utrke, a prijaviti se može svakako i na sam dan natjecanja kada se uplaćuje naknada za sudjelovanje. Ove godine sportski sponzor utrke je Li Ning (najveći kineski sportski brand).
Kao organizatorima, cilj nam je svake godine privući što veći broj sudionika i natjecatelja kako bi ova utrka postigla što veću prepoznatljivost u Hrvatskoj i izvan granica zemlje. Za to nam je, dakako, potreban i velik broj sponzora koji bi nam omogućili dovoljno sredstava za marketing, za povoljniji smještaj stranih atletičara i svjetskih brdskih trkača koji kada dođu očekuju besplatan smještaj i troškove putovanja. Prema mogućnostima, uz novčane nagrade za 5 najboljih trkača, nagrađujemo i prvih troje najboljih u pojedinoj kategoriji, a nadamo se da ćemo, uz pomoć sponzora, u budućnosti biti u prilici osigurati još bolje uvjete smještaja i podići vrijednost nagradnog fonda.
Pozivamo sve trkače u Hrvatskoj da se odazovu na naš poziv i sudjeluju na ovogodišnjoj 7. Međunarodnoj brdskoj utrci Makarska-Vošac.

makarska logo