14°C weather icon

BOŽIĆNI GRAD U proračunu planirano 70.000 kuna za program naredne godine

27.12.2010.

28.12.2010.
 

IVONA ĆIRAK
Foto IvoR i S.Topić


Iako je završetak sajma na Kačićevom trgu bio planiran za 29. prosinca, Makarska će ipak malo dulje biti domaćinom Božićnog grada. Naime, na dogovoreni će se datum ukloniti štandovi koji se, zbog lošeg vremena, ionako nisu previše usrećili s prodajom, ali ugostiteljski objekti na gornjem platou ostat će i do iza Nove Godine. Prema riječima organizatora Ivana Rose Duska, u 'kućici Djeda Mraza' nastavit će se održavati i dobro posjećene radionice, a udarni dan u Božićnom gradu ipak će biti silvestarska noć. Činjenica da je, unatoč lošem vremenu, Božićni grad zaživio, utjecala je na krojenje proračuna za narednu godinu u kojoj se 70.000 kuna planira izdvojiti za sajam.

Da planova i ideja ima već sada, potvrdila nam je Lidija Vukadin-Vranješ iz gradske uprave. - Već skupljam članke, brošure i ideje kako bih naš projekt mogla uputiti na adrese velikih oglašivača poput HT-a, Ine, Zagrebačke banke, Ožujskog i Karlovačkog piva te drugih. Naime, svi oni već nakon Nove godine raspisuju natječaje za projekte i razmatraju projekte u kojima se traži sponzorstvo tako da što prije treba napraviti dobar plan. A ideja i planova već ima. Zaista smo se često sastajali i dorađivali program. Naime, ovo je ipak prva godina, a mnogi nisu ni vjerovali da će se ovaj sajam realizirati - rekla nam je voditeljica protokola.

Ove je godine dobar dio odrađen volonterski i u hodu su se tražila sponzorstva dok se sa 70.000 kuna može, kako kaže Ivan Roso, napraviti mnogo toga. Aktivni angažman njegove supruge Zrinke potvrdio je da, uz dakako vrijeme, nekad treba samo volje i ideja. Da je tako, potvrđuje financijski nezahtjevna ideja dječjih radionica koja je finalizirana u gigantskoj čestitki.

Jedna od zanimljivijih ideja o kojima se razgovaralo je proširenje sajma na Trg Tina Ujevića, pa čak i gradsku rivu. Naime, Božićni grad se može iskoristiti i kao dobra promocija grada. Iako vrijeme spada u višu silu na koju se ne može utjecati, organizatori razmišljaju o tome da dogodine postave jedan čvršći šator kako kiša ine bi omela program. Ako se izuzmu sitni propusti koji se katkad i ne mogu predvidjeti dok se projekt ne ostvari, najveći neprijatelj Božićnom gradu bilo je upravo loše vrijeme koje je poremetilo bar trećinu planiranog programa. Radionice, princip uključivanja sve djece u izložbu, vizualni dojam Božićnog grada, ideja druženja i okupljanja svih generacija na jednom mjestu i povremeni koncerti trebali bi se, uz neka osvježenja, nastaviti i u narednoj godini.Lijepe želje ispisane na 17 metara dugoj čestitki

Guinessova knjiga rekorda nema najdulju čestitku:
To bi mogla biti makarska!


Grad Makarska je na adresu Guinessove knjige rekorda poslao projekt makarske čestitke duge 17 metara s kojom želi konkurirati za najdužu čestitku na svijetu. Naime, u Guinessovoj knjizi rekorda postoji najduža božićna korespondencija koja traje od 1987. godine, no ne i najveća božićna čestitka tako da Grad Makarska ima šanse. - Na njihovim stranicama istaknuta je obavijest da ne rade do 3. siječnja tako da za sada i ne možemo imati nekakvu povratnu informaciju. No, u pravilu su im potrebna najduže tri radna dana da razmotre prijedlog i odgovore. Postoji opcija da prihvate, odbiju ili zatraže da dopunimo projekt. Naime, postoji mogućnost da zatraže cjelovitu čestitku (iz jednog komada), a ova je lijepljena. Ako bude tako, napravit ćemo što treba da uđemo u Guinessovu knjigu rekorda - rekla nam je Lidija Vukadin-Vranješ.
Inače, mega-čestitka je sastavljena od brojnih plakata i čestitki, a na ovu ideju je došla volonterka Zrinka Roso. Svaki su dan djeca, kako osnovci, tako i mališani u vrtićima, izrađivali svoje čestitke. Neki su radili u božićnoj radionici, a neki u školama. U svakom slučaju, u ovo su bili uključeni svi niži razredi i dio vrtića.
Čestitka je na zgradu Grada izložena na Badnjak, no uklonjena je zbog lošeg vremena. Postavit će se čim se vrijeme popravi, a po planu bi na zgradi trebala i inače stajati.


Nastup djece Osnovne škole
Stjepana Ivičevića odgođen zbog kiše

Proteklog su četvrtka na bini Božićnog grada trebali nastupiti i osnovci te učitelji Osnovne škole Stjepana Ivičevića. Zbog uporne kiše program je odgođen za ovaj tjedan.

makarska logo