7°C weather icon

Biser mora 2009.

31.01.2009.

10.2.09.

Najvažniji kulinarski događaj u regiji - manifestacija Biser mora i ove će godine, već četvrti put za redom, Makarsku u posljednjem vikendu ovog mjeseca učiniti centrom gastronomije. Program se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesićaće, te će i ove godine obuhvatiti natjecanja i popratna zbivanja kao što su enološke radionice, predavanja na temu mediteranske kuhinje, kosher kuhinje ili razvoja eno gastronomije, a nastupit će čak 40 kuhara iz zemlje i inozemstva (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Makedonija, Italija, Austrija, Španjolska, Rusija, Kazahstan i Azerbajdžan).
Svečanost otvaranja uveličat će i nastup zbora folklornog ansambla Tempet i klapa Murtela.
Novost ove godine je manifestacija Gastro tura – Gastro- staze Makarskog primorja, koja je namijenjena novinarima i posjetiteljima kako bi se upoznali s gastro- kulturom Makarskog primorja u šest restorana koji će pripremiti autohtona jela. Makaranima već poznati enomobil tvrtke Mam-vin bit će parkiran uz svaki od navedenih restorana, a posjetitelji će imati priliku kušati ponuđena vina.
Tijekom Bisera mora, u organizaciji ceha ugostitelja županijskog HOK-a, održat će se i gastro- izložba “Hrvatski gastronomski dragulj” na kojoj će se izabrati najbolji hrvatski restoran.
Kao i svake godine, posljednju večer manifestacije upriličit će se proglašavanje majstora kuhara i tri nova viteza. Iz područja politike titulu viteza kulinarstva ove godine će dobiti istarski župan Ivan Jakovčić, iz područja publicistike, odnosno novinarstva vitezom će se proglasiti gastronomada Roberta Riplija, a iz područja znanosti titulu viteza kulinarstva će ponijeti prof. Josip Žuvela.
Natječaj za pripremu najbolje torte makarane
Našim sugrađanima, ali i svima koji smatraju da su vični u pripremanju simbola makarskih slastica – torte makarane, važna vijest je da se natječaj za najbolju „makaranu“ održava i ove godine, posljednjeg dana manifestacije , u nedjelju 1. ožujka od 18 sati. Svi zainteresirani prijave mogu obaviti i detaljnije informacije dobiti u Odjelu za društvene djelatnosti Grada Makarske (soba 5 zgrade Grada ili na telefon 608 433). Na temelju prijava sudionici će dobiti poklon bonove u vrijednosti 200,00 kuna koje će moći utrošiti za nabavku namirnica potrebnih za pripremanje torte. Poklon bonove, kao i vrijedne nagrade za pobjednike, osigurava Apfel d.o.o. Makarska, a lijepu tradiciju i u ovom slučaju podržava Grad Makarska.

Ljubitelje gastronomije ne treba previše nagovarati jer od petka 27. veljače, zaključno s nedjeljom 1. ožujka 2009., vaše su mjesto – makarski hoteli „Meteor“ i „Park“.
Organizator događanja je Savez kuhara mediteranskih i europskih regija uz pomoć Hotela Makarska d.d. te brojnih sponzora i pokrovitelja, među kojima su Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske.


„Biser mora“ 2009.
PROGRAM25. i 26.02. – srijeda i četvrtak


Talijanska tjestenina
Slastice
Radionica za kuhare makarskog primorja
Orlando Orlandini i Alessandro Carella


27.02.2009. – petak

11.00 Otvaranje manifestacije
12.00 Predavanje na temu Važnost gastronomije u turizmu
16.00 Prezentacija bosanske nacionalne kuhinje
18.00 Nacionalna gastro izložba hrvatskih restorana


28.02.2009. – subota

08.00 – sastanak natjecatelja, raspored po grupama, upute natjecateljima
(natjecanje od 9.00 do 17.00)
11.00 – 17.00 – gastro tura po Makarskom primorju
17.00 – Prezentacija beogradskog restorana „Vodenica“
18.00 –Kosher kuhinja – informativno predavanje
20.00 – Izbor finalista uz video prezentaciju01.03.2009. – nedjelja

09.00 – finalno natjecanje kuhara
13.00 – Hrvatske gastro ikone – Gastronomadi
Uzgoj boškarina
Eko janjetina
Degustacija jela
Predavač: Robert Ripli
Kuhar: Loreena Meda

15.00 – Enološka radionica

18.00 – Torta Makarana

20.00 – Svečano proglašenje pobjednika

Vitezovi kulinarstva i Majstori kuhari

( Robert Ripli, Ivan Jakovčić – vitezovi, Marin Rendić, Mario Čepek, Orlando Orlandini, Alessandro Carella – majstori kuhari 1. reda, Goran Staničić i Hrvoje Bekavac – majstori kuhari)
PROGRAM GASTRO TURE Gastro- staze Makarskog primorja10.30 h – Polazak autobusom s parkirališta hotela Meteor
11.00 h – Konoba „Bukara", Drvenik: jelo „Hobotnica u žalu“; vino - zlatan plavac - Plenković
13.00 h – Konoba „Feral", Brela: jela „Grdobina s bobom, bižima i koromačom“ i
„Orzo s kozicama i povrćem“; vino - rajnski rizling - Enjingi
13.40 h – Restoran „Palac", Baška Voda: jela „Hobotnica po našu“; „Bili i crni rižoti“ i
„File lubina na buzaru“; vino - graševina - KUTJEVO d.d.
14.45 h – Restoran „Porat", Makarska: jelo „Šnicel u ladno“, „Domaći makaruni“;
vino - chardonnay - Krauthaker
15.30 h – Restoran „Citrus", Makarska: jelo „Kajina priča“; vino - sauvignon - Korak
16.15 h – Konoba „Opačak", Gornje Tučepi: jelo “Pivac na ražnju”, “Pečeni kumpir na tradicionalni način poljičkih težaka”; vino vinarije „Opačak“
17.30 – Povratak u hotel Meteor

makarska logo