8°C weather icon

Biokovci na memorijalnom pohodu

18.01.2009.

20.1.09.

Već 28. godinu za redom, bez obzira na vremenske prilike, održava se memorijalni pohod u spomen na Slobodan Ravlića, prijatelja i planinara koji je smrtno stradao na padinama Troglava. Bilo je to 16. siječnja 1981. godine, jednog zimskog petka kada se Biokovo ogrnulo bijelim ogrtačem, a bura udarala svom žestinom. Rekli bi sudbina je tako htjela, a i se sve posložilo baš kako ne bismo htjeli ili planirali. Jezive su uspomene i sijećanja na to vrijeme.
Ove godine pohod je održan u nedjelju, 18. siječnja 2009. godine. U rano jutro sa nevjericom smo gledali u oblačno i tmurno nebo, a na Biokovu je bila temperatura oko 0 oC sa maglom. Na makarskoj rivi okupio se veliki broj članova Hrvatskog planinarskog društva „Biokovo“ koje u prvi mah nije bilo lako prebrojiti. Društvo se dobro organiziralo pripremivši dovoljan broj kombija za prijevoz. Kao i svake godine učesnici su prevezeni autima do Velikog pogleda ( Stipkovac ) odakle je nastavljen uspon pješke do mjesta stradavanja gdje se nalazi spomen - ploča.

Na Troglavu se okupilo 85 planinara što je do sada najveći broj sudionika, koji su u dogovoreno vrijeme stigli osim sa Stipkovca i iz pravca Velikog Brda preko Solila i Štropca, sa Lokve, kao i sa kuće pod Svetim Jurom. Posebno valja istaknuti odvažnu grupa koja je stigla iz Velikog Brda, a koju je predvodio Bruno Šarić i u kojoj su još bili Antiša Srzić, Slavko Štrbac, Nikola Lukić i Željko Josipović.
Nakon polaganja viiiijenca i prisjećanja na kobni događaj najstarijeg prisutnog planinara Ive Puharića – Cikina, kolona je nastavila uspon do planinarske kuće pod Svetim Jurom što je ujedno bio krajnji cilj.

 

Nakon kratkog odmora učesnici su krenuli u Makarsku, manji dio autima, a većina u dva pravca u Veliko Brdo, jedni turom preko Vošca i Kruške,a drugi turom preko Štropca i Solila.
Da sve protekne u najboljem redu,brinula se Gorska služba spašavanja koja ni u jednom momentu nije trebala intervenirati iako je bilo leda i snijega na pretek uz jako nisku temperaturu.
Ovom prilikom se zahvaljujemo Javnoj ustanovi Park prirode Biokovo i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Makarska koji su nam svojim prijevoznim sredstvima pomogli da sve sudionike pohoda prevezemo na Biokovo.

 

Slike i tekst: Stipe Bušelić (GSS)

makarska logo