11°C weather icon

Baletni spektakl pod zvijezdama: U srijedu 1. kolovoza na Osejavu dolaze Carski ruski balet i slavno ‘Labuđe jezero

26.07.2018.

Makarsko kulturno ljeto polako se približava najvećem događaju ove godine – pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Makarske u srijedu 1. kolovoza dolazi jedan od najslavnijih baletnih ansambala na svijetu, Baletni ansambl Carskog ruskog baleta iz Moskve, koji će u veličanstvenom ambijentu Osejave izvesti slavno  ‘Labuđe jezero  P.I. Čajkovskog. 

 

 

U pitanju je najpoznatiji ‘bijeli balet’, praizveden još 1877. godine u moskovskom Boljšoj teatru, za kojeg je Čajkovski godinu ranije napisao glazbu upravo po narudžbi Boljšoj teatra dok je radnja, kako se danas pretpostavlja, preuzeta iz dvije narodne bajke – ruske pod nazivom ‘Bijeli patak’, te njemačke bajke ‘Ukradeni veo’. Sama radnja ovog baleta u četiri čina govori o princu Siegfriedu, koji se zaljubljuje u kraljicu labudova Odette. Kako je kraljica labudova pod kletvom zlog čarobnjaka Rothbarta, princ joj obećava da će se vratiti po nju i spasiti je, međutim u priču se umiješa Odile, čarobnjakova kći, koja princa odvodi na pogrešan put. Unatoč tome što praizvedba u svoje vrijeme nije bila dočekana s velikim entuzijazmom ‘Labuđe jezero’ se kroz desetljeća nametnulo kao jedno od najvećih baletnih djela, dok su uloge Odette i Odile proslavile mnoge primabalerine kroz povijest – od Pierine Legnani, Vere Trefilove, Olge Preobraženske, Ane Pavlove, pa do Tamare Tuman, Galine Uljkanove i brojnih drugih. S druge strane, plesni ansambl Carskog ruskog baleta osnovan je 1994. godine i broji 40 umjetnika okupljenih u najboljim baletnim školama Rusije u Moskvi, Sankt Petersburgu i Permu. Ostvarili su čitav niz gostovanje širom svijeta i s razlogom su svrstani među najbolje baletne ansamble današnjice.

 

Gostovanje Carskog ruskog baleta u Makarskoj izazvalo je, razumljivo, golemi interes publike pogotovo zbog činjenice da su ulaznice besplatne. Ulaznice su, naime, uglavnom razgrabljene još prije 20-ak dana, a interes je bio toliki da su u TZ-u primali pozive i iz inozemstva kako bi ljudi na vrijeme rezervirali svoje mjesto. Ipak, to ne znači da će svi ostali, osim 2 000 sretnika s ulaznicama, biti potpuno uskraćeni za ovaj spektakl jer, kako doznajemo, ‘Labuđe jezero’ moći će se pratiti i putem video zida koji će biti postavljen na makarskoj rivi.

 

O.Franić

 

makarska logo