15°C weather icon

Aktivnosti u postupku brendiranja torte makarane

01.09.2011.

2.9.2011.


Gradska uprava Grada Makarske ove je godine u sklopu održavanja Dana torte makarane i izbora za najbolju „makaranu“ pokrenula postupak brendiranja tradicionalne makarske slastice uz koju se veže bogata povijest i tradicija ovoga kraja.
Torta makarana po mnogočemu je posebna, a to smo barem djelomično pokušali predočiti mini-monografijom u čast naše kraljice kolača. Tako je Veljko Barbieri istaknuo: „Tajna njezine posebnosti krije se u omjerima sastojaka, odnosu količina koje su kao kulinarski alkemičari, intuitivno poznavale sve već legendarne makarske kuharice koje su proslavile ovu tortu, ali i one suvremene koje nastavljaju tu doista izvornu i drevnu tradiciju.“
U cilju kontinuirane promocije i stvaranja brenda torte makarane osnovana je radna skupina koja će raditi na ostvarenju tih ciljeva. Na čelu radne skupine je stručna suradnica Ureda gradonačelnika Lidija Vukadin Vranješ, a ostali su članovi ravnateljica Gradske galerije Antuna Gojaka Ivana Kokić, kustosica u Gradskom muzeju Ana Kunac, prehrambeni tehnolog Vedrana Vela Puharić i stručna suradnica u Odjelu za društvene djelatnosti Sandra Vranješ. Radna skupina surađuje i koordinira s vanjskim suradnicima koji također svojom strukom i znanjima sudjeluju u projektu.
Kako promidžba torte makarane ne bi ostala na održavanju 'Dana torte makarane' i izbora za onu najbolju, radna skupina je izradila plan aktivnosti.
Posebno vrijedi istaknuti kako je torta makarana u svibnju uvrštena u Popis jela gastronomske baštine u sklopu Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja Ministarstva turizma.
Radna skupina trenutno priprema, prikuplja i obrađuje dokumentaciju za upis makarane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao nematerijalne kulturne baštine grada Makarske. Taj posao nije nimalo lak jer zahtijeva iscrpno istraživanje kako bi se zadovoljili svi kriteriji za vrednovanje programa zaštite i očuvanja. Kako bi ta dokumentacija bila potpuna, namjera nam je sredinom mjeseca organizirati okrugli stol na koji ćemo putem medija pozvati sve naše sugrađane i sugrađanke koji nam određenom pisanom ostavštinom, usmenom predajom ili saznanjima mogu pomoći.
U planu je i organizacija izložbe u Gradskom muzeju posvećena torti makarani, a koja će se temeljiti na svim dosadašnjim istraživanjima i saznanjima.
S obzirom na sve navedeno, prvenstveno važnost zaštite i očuvanja kulturne baštine grada Makarske - slastice torte makarane, pozivamo predstavnike medija da nas podrže te da nam budu partner u tom važnom projektu.
O daljnjim aktivnostima i događanjima pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.MINI-MONOGRAFIJA TORTA MAKARANA Pdf.
makarska logo