12°C weather icon

Aktivnosti Glazbene škole Makarska

06.11.2012.

7.11.2012.


Učenici i nastavnici Glazbene škole Makarska su od 24.listopada do 1.studenog boravili u Neumarktu i.d. Opf. gdje su sudjelovali u radu omladinske međunarodne filharmonije. U orkestru su svirali Ivana Kovačević – flauta, Olivija Vjekoslava Tomasović – oboa, Sandra Ramljak i Marijana Raboteg – violine. Republiku Hrvatsku u orkestru su predstavljali i Davor Jelavić Šako – klarinet, student Umjetničke akademije u Splitu, i Nastja Perić – viola, učenica Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita. Kao pratnja učenicima putovali su i nastavnici Ivan Srzić i Mirna Barać. Orkestrom je dirigirao maestro Tomislav Fačini.
Već 11 godina ovaj projekt okuplja mlade ljude koji se bave glazbom iz Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Rumunjske, Poljske, Austrije, Crne Gore, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Rusije i Hrvatske. Cilj projekta je razvijanje međunacionalne tolerancije i dijaloga, upoznavanje s kulturom i običajima zemlje domaćina, kroz zajednički rad u orkestru, druženjima između proba. Učenici su imali priliku razgledati kulturne znamenitosti Neumarkta, Regensburga, Nürnberga, posjetiti tvornicu piva, razgledati muzej automobila Maybach…
Glazbena škola Makarska bila je domaćinom ovog projekta 2009. Na trgu Tina Ujevića, pred gotovo 1000 gledatelja, izvodila se 9.simfonija Antonína Dvořáka i Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca. Izvodio se tada i koncert za dvije mandoline i orkestar, a solisti su bili Stela Ivanišević i Ivana Kenk Kalebić. Formiran je tada zbor sastavljen od velikog broja zborskih i klapskih pjevača iz Makarske. Isti koncert ponovio se dan kasnije u Tvrđavi Revelin u Dubrovniku.
Iduće okupljanje ovog orkestra je sljedeće godine, negdje u ovo vrijeme, u Aradu – Rumunjska. Glazbena škola Makarska će i sljedeće godine biti izbornik učenika iz Republike Hrvatske koji će sudjelovati u ovom projektu.

Suradnja s Kavadarcima - Makedonija
Od 21. do 23.studenog učenici Glazbene škole Makarska sudjelovat će na međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Kavadarcima – Makedonija. Školu će predstavljati duet flauta srednje škole Ivana Kovačević i Sara Romac, trio srednje škole Maro Rica – klavir, Olivija Vjekoslava Tomašević – oboa i Maja Tomasović – flauta, te mandolinski kvartet osnovne glazbene škole u kojem sviraju Josip Kalajžić – mandolina, Tanja Puharić – mandolina, Luka Bojka – mandola i Ivona Mihajlović – gitara. Mentori ovim učenicima su prof. Jasenka Anterić Markov i prof. Stipan Popović.
Prof. Željko Vlaho predsjednik je komisija svih kategorija natjecanja.

U studenom i u Italiju
Od 27. do 30.studenog učenici Glazbene škole Makarska sudionici su u natjecanju komorne glazbe u Trstu – Italija.makarska logo