12°C weather icon

Akcija „ZASADIMO 1000 IZNAD 1000“

29.02.2012.

1.3.2012.S ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ podijelila je vlasnicima biokovskih dolaca koji se nalaze iznad 1000 m nadmorske visine 1000 kg sjemenskog krumpira.
Podijeljene su dvije sorte krumpira – kleopatra i liseta koje su se do sada u biokovskom podneblju pokazale rodne i kvalitetne. U akciju je uključeno 40-tak zainteresiranih vlasnika biokovskih dolaca, a budući da je namjera Javne ustanove ovu i slične aktivnosti provoditi i u narednim godinama, za početak je krumpir dijeljen u vrećama po 25 kg sjemenskog krumpira. Na ovaj način dobiti će se uvid u stvarno stanje količine proizvedenog krumpira u Parku prirode Biokovo, ali i razvijati brend „biokovskog krumpira“. Ovaj brand želimo poticati kao tradicionalnu poljoprivednu kulturu koja je stoljećima prisutna na Biokovu - kulturu izuzetne kvalitete proizvedenu na ekološkim osnovama proizvodnje i na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj.
Ova mjera je jedna od mjera poticaja i subvencija lokalnom stanovništvu koje su predviđene strateškim dokumentom Javne ustanove - Planom upravljanja.
Također, ovim putem pozivamo sve vlasnike biokovskih dolaca koji su zainteresirani za sadnju ove kulture iznad 1000 m nm da se jave u Javnu ustanovu „Park prirode Biokovo“.

makarska logo