17°C weather icon

7. međunarodni festival stripa MaFest

17.05.2012.

18.5.2012.

Od 21. svibnja Makarska je sedmi put domaćin Međunarodnog festivala stripa. MaFest koji se održava od 2006. godine prerastao je s početne vikend manifestacije u tjedan stripa. Prema stručnim procjenama jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u Makarskoj. Festival je prošle godine zabilježio dvije tisuće posjetitelja! Organizatori se posebno ponose što su postali značajan festival na europskoj razini. Po duljini trajanja i specifičnim događanjima ovaj festival je europski raritet. MaFest okuplja najveća crtačka i scenaristička imena svijeta stripa iz Europe, SAD-a, Japana, zapravo gotovo 20-ak zemalja svijeta. Na festivalu će sudjelovati 40-ak autora. Među specijalnim gostima festival će posjetiti najpoznatija imena strip scene: Moreno Burattini, Stefano Casini, Sylvain Cordurié, Mirko Čolak, Pasquale Frisenda, Igor Kordej, Vladimir Krstić Laci, Tomaž Lavrič, Nicola Mari, Renato Queirolo, Jean Van Hamme i Marco Verni.
Festival ima višestruku ulogu. On je, kao i svih godina ranije, humanitarnog karaktera, ima edukativni karakter, a prije svega atraktivan je kulturni događaj koji je nedvojbeno dobra turistička promidžba i za Makarsku i za cijelo Makarsko primorje kao i za Vrgorac. Taj njegov značaj, nažalost, na lokalnoj razini prepoznaje samo Grad Makarska. No, na državnoj razini odavno je MaFest prepoznat kao iznimno važan festival pa su uz Grad Makarsku pokrovitelji MaFesta Ministarstvo kulture RH i predsjednik Republike Hrvatske, Hoteli Makarska, Mesna industrija Pivac i Turistička zajednica Grada Makarske. Organizirat će radionice za djecu i odrasle, koncerte, humanitarnu aukciju originalnih radova…
Sva festivalska događanja upriličit će se ove godine u Bountyju (žuta kuća), a u slučaju lošeg vremena u kongresnoj dvorani hotela Meteor. Program MaFesta otpočinje strip radionicama u osnovnim školama Makarskog primorja i Vrgorca. Imali smo natječaj po osnovnim školama gdje je prikupljeno 600 radova.
Za vrijeme MaFesta bit će dosta muvinga i zabave u cijelom gradu. Lokalne grupe svojim će nastupima obogatiti glazbenu scenu. U srijedu i četvrtak ispred Mirakula, a u petak i subotu na Lištunu.
I ove godine ćemo aukcijom radova prikupiti novac za određenu humanitarnu akciju. Radi se o pomoći djeci ili tinejdžerima bilo za liječenje ili slično, a kome ćemo darovati odlučit će se naknadno, odnosno neki ne žele da im se spominju imena, doznajemo od Darija Antunovića koji je pokretač i organizator MaFesta.

PROGRAM OVDJE!
makarska logo