10°C weather icon

5. Međunarodna brdska utrka Makarska - Vošac

13.05.2012.

14.5.2012.


«5. Međunarodna brdska utrka Makarska - Vošac» i državno prvenstvo u planinskom trčanju za seniore i juniore
- najteža utrka u Hrvatskoj i jedna od najtežih u EuropiPeta Međunarodna brdska utrka Makarska-Vošac - jedinstvena utrka u Republici Hrvatskoj i državno prvenstvo u planinskom trčanju za seniore i juniore, ove godine održat će se 26. svibnja 2012. Međunarodna brdska utrka Makarska - Vošac po prvi je put održana u 2008. godini inicijativom makarskog atletskog kluba „Sveti Marko“ sa sudjelovanjem oko 70 atletičara i rekreativaca iz 20-ak klubova.
Od 2009. do 2011. godine natjecanje dobiva novu dimenziju, te se održava po sistemu koji preporuča WMRA – Svjetski savez za planinsko trčanje, što znači u okvirima zadanih gabarita dužine, visine i nagiba staze. Dužine staza, visine, i nagibi na Biokovu su dobro prilagođene za sve kategorije.
Brdska utrka ima početnu točku na makarskoj rivi (0,8 metara nadmorske visine), gdje je startna linija, a završava na vrhu Vošac (1422 metara nadmorske visine) na planini Biokovo. Staza je duga 8,6 kilometara, uske i nepristupačne staze, s 1422 m uspona, što čini ovu utrku jednom od najtežih u Europi.
S obzirom da u sklopu održavanja brdskih utrka u Hrvatskoj, tradicionalna brdska utrka Makarska-Vošac spada u jednu od najtežih utrka u državi, kao takva svojim karakteristikama može konkurirati za održavanje europskog i svjetskog prvenstva u planinskom trčanju.
JU Park prirode „Biokovo“ na taj način obilježit će Međunarodni dan biološke raznolikosti i zaštite prirode u RH, s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja okoliša i zdravog načina života, jer se utrka održava unutar granica parka.Program manifestacije:


PODIZANJE STARTNIH BROJEVA:
• 08:30h - start ispred zgrade Grada Makarske na rivi
START:
• 10:30 – Obala kralja Tomislava (riva, ispred zgrade Grada Makarska) (0,8 m n/v), za sve kategorije
CILJ:
• Planinarski dom Vošac (1422 m n/v)
STAZA:
• 8,6 km km seniori i seniorke, juniori i juniorke 6 km
¸ RUCAK I PROGLAŠENJE:
• Planinarski dom Vošac
NAGRADE:
• Svi dobivaju majice, te ručak u planinskom domu Vošac
NOVCANE NAGRADE:
• za 1., 2. i 3. mjesto u ukupnom poretku. Novčane nagrade za 1., 2. i 3. mjesto po svim kategorijama.
KATEGORIJE:
• SENIORI JM, MU23, MS, M35, M40, M45, M50, M55, M60, M65, M7

JŽ, ŽU23, ŽS, Ž35, Ž40, Ž45, Ž50 5. Međunarodna brdska utrka Makarska – Vošac

U samoj organizaciji i podršci ovogodišnje utrke sudjelovat će Atletski klub Sv. Marko – Makarska, Javna ustanova Park prirode Biokovo, Grad Makarska, Turistička zajednica grada Makarske, Gorska služba spašavanja, Hoteli Makarska d.d., DVD Makarska, Udruga 'Makarski marendin' te mnogi volonteri.
PRIJAVE: svm@has.hrmakarska logo