10°C weather icon

3. festival vina Dalmacija Wine Expo - PROGRAM

10.04.2012.

11.4.2012.

Kao što je već najavljeno putem brojnih medija, a i putem naše službene internetske stranice, od 27. do 29. travnja u Makarskoj se održava 3. festival vina Dalmacija Wine Expo.
Ideja festivala vina Dalmacija Wine Expo u Makarskoj odmah je prepoznata kao budući gradski, regionalni, a sada već i nacionalni turistički brend, koji iz godine u godinu sve više dobiva na kvaliteti. Dalmacija Wine Expo tako je postalo nezaobilazno mjesto za svakog ljubitelja vina i hrane, te dobilo status drugog najvećeg festivala vina u Republici Hrvatskoj. Upravo ovakva manifestacija nedostajala je makarskoj gospodarskoj i kulturnoj ponudi u razdoblju predsezone.

Temeljem interesa proteklih godina očekuje se rekordna nazočnost izlagača, njih više od 150, što festival čini najvećim dosad. I ove godine vina će predstavljati proizvođači osobno, a osim degustacije vina, posjetitelji će moći uživati u raznim gastro specijalitetima.

Kako bi se posjetiteljima omogućilo što više zanimljivog sadržaja, predviđen je niz atraktivnih radionica, okruglih stolova i eno-gastro edukacija s vrhunskim hrvatskim i međunarodnim vinarima i sommelierima. Organizatori žele potaknuti širenje i razmjenu znanja o eno-gastronomiji i takvim događanjima dodatno učvrstiti ugled jednog od središnjih mjesta susreta vinskih i gastro stručnjaka te općenito zaljubljenika u gastronomiju.

Inovativno ocjenjivanje vina 'Perfect Match' koje je prošle godine naišlo na izvrsne reakcije u vinskim krugovima, i ovaj put bit će jedan od središnjih događaja sajma u kojem će voditelji dalmatinskih restorana i predstavnici medija ocijeniti vina na temelju sparivanja s uobičajenom dalmatinskom gastro ponudom.

Nakon što je prošle godine tristotinjak chefova, vlasnika restorana i gastro novinara izabralo višku Pojodu za najbolji restoran u Dalmaciji za 2011. zaljubljenici u hranu glasovanjem će izabrati listu 40 top dalmatinskih restorana za 2012. godinu, dok će na događanju pod nazivom 'Zvijezde kuhinje' ponajbolji hrvatski kuhari ponovno napuniti makarske restorane i omogućiti gostima da uživaju u vrhunskoj gastronomiji po izuzetno prihvatljivim cijenama.

Dalmacija Wine Expo od ove godine uvodi novu manifestaciju pod nazivom Business Day. To je manifestacija u sklopu koje se ugovara intenzivan niz sastanaka između izlagača i poslovnih posjetitelja. Izlagačima je ovo jedinstvena prilika da u direktnoj komunikaciji sa svojim ključnim klijentima ugovore godišnje prodajne količine i popratne aktivnosti za pospješivanje prodaje, dok je posjetiteljima ovo izvrstan termin za odabir vina kuće, za izbor novih vina iz aktualne berbe za vinske karte svojih restorana i vinoteka u nadolazećoj turističkoj sezoni, te za postizanje najpovoljnijih cijena i uvjeta plaćanja u direktnoj komunikaciji s proizvođačem.

Važno je istaknuti kako je jedan od glavnih ciljeva Dalmacija Wine Expoa, osim promocije kulture vina i obogaćivanja hrvatske gastro-scene, ukazati na nužnost kontinuirane edukacije ugostiteljskog sektora te suvremenim programom polaznicima seminara približiti svjetska iskustva.

DALMACIJA WINE EXPO 2012.

Makarska, 27., 28. i 29. travnja
DETALJAN PROGRAM DOGAĐANJA


IZLOŽBA VINA I GASTRO DELICIJA je otvorena za posjetitelje:
SUBOTA, 28.04.2012: 14:00 – 20:00 sati
NEDJELJA, 29.04.2012: 13:00 – 19:00 satiCijena jednokratne ulaznice je 50 kn
Povratna kaucija za čaše je 30 kn


Mjesto održavanja: Veliki šator na glavnoj gradskoj plaži
Posjetitelji će imati priliku kušati najbolja dalmatinska vina i gastro delicije, a predstavit će se i ponajbolji, izabrani vinari iz ostalih dijelova Hrvatske.


PETAK, 27.04.2012.


9:00 -„KRAUTHAKER Vinska škola“ – Vinske sorte kroz slijepo kušanje

Kako kušati vino kao profesionalac, što tražiti u vinu i koje su glavne komponente vina: kiseline, tanini, šećer, alkohol? Naučite kako određene sorte, određene regije i vinarske tehnike stvaraju različite stilove. Ocijenite sami komponente i kvalitetu u vinu, te prepoznajte sortu i stil vina koji vam odgovara.

09:00 - 10:00 Termin 1: Vinske sorte kroz slijepo kušanje
10:30 - 11:30 Termin 2: Vinske sorte kroz slijepo kušanje
12:00 - 13:00 Termin 3: Vinske sorte kroz slijepo kušanje
14:00 - 15:00 Termin 4: Vinske sorte kroz slijepo kušanje
15:30 - 16:30 Termin 5: Vinske sorte kroz slijepo kušanje
17:00 - 18:00 Termin 6: Vinske sorte kroz slijepo kušanje

Voditelj: Dennis Dražan Šunjid

Mjesto održavanja: Kavana hotela Meteor

10:00 – 18:30 -„BUSINESS DAY“

Business Day je B2B orijentirana manifestacija. Ugovara se niz intenzivnih sastanaka između izlagača i poslovnih posjetitelja, prema unaprijed određenom rasporedu, u pravilnim i limitiranim terminima od 30 do 45 minuta. Izlagačima je osigurana maksimalna intima prilikom sastanka.

Mjesto održavanja: Hotel Park

19:30 - „40 NAJBOLJIH RESTORANA DALMACIJE“ – dodjela laureata

Dalmacija Wine Expo je regionalni partner izbora “Dobri restorani” u organizaciji Jutarnjeg lista i Vinarta. U hotelu Park u Makarskoj će se održati svečano proglašenje najboljih restorana s nacionalne liste, prilikom čega će se laureatima dodijeliti priznanja. Najbolje plasirani restoran će uzvanicima, medijima i kolegama restoraterima s nekoliko sljedova jela predstaviti svoju kuhinju.

Mjesto održavanja: Hotel Park

21:30 - JAZZ & WINE - Konoba Bratuš i Vinarija Grabovac

U opuštenoj atmosferi prekrasnog ambijenta konobe Bratuš provedite večer uz Jazzoleptic quartet i vina vinarije Grabovac po promotivnim cijenama.
JAZZOLEPTIC QUARTET:
Regis Kattie – klavijature
Joe Pandur – gitara
Milo Stavros – bubnjevi
Mario Torbica – bass

Mjesto održavanja: Konoba Bratuš u Bratušu (mjesto pokraj Makarske)
SUBOTA, 28.04.2012.9:30 - Ekstra djevičansko maslinovo ulje - Istina i zablude

Voditelj: Mirella Žanetić

U iznimno zanimljivoj radionici edukativna karaktera svladajte najčešće
zablude o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ali i upoznajte njegove
vrijednosti.

Organizator: Rizman vina i maslinova ulja.

Mjesto održavanja: Hotel Park

11:00 - „PERFECT MATCH“

Laureati, vlasnici s liste "40 najboljih restorana Dalmacije" te sponzori, novinari i blogeri naslijepo će kušati vina uz 5 dalmatinskih jela, kako bi odlučili koje vino najbolje odgovara uz pojedino jelo

Mjesto održavanja: Hotel Osejava

11:00 - „MARENDIN - FINALE“

Finale 4. amaterskog kulinarskog natjecanja - Makarski marendin

Mjesto održavanja: Restoran Peškera

15:00 - Plavac mali – veliko kušanje berbe 2009.

Voditelj: Saša Špiranec

Procjena potencijala nove berbe odležanog plavca malog renomiranih vinara s najboljih položaja Dalmacije. Dingač, Postup, Sv. Nedjelja, Murvica.
Vina: Bura Dingač, Kiridžija Dingač, Mare Postup, Saints Hills Dingač, Korta Katarina Plavac mali, Grgić Plavac mali, Stina Plavac mali, Tomić Plavac mali bq, Plenković Zlatan plavac grand cru, Madirazza Dingač, Poljanić Dingač, Carid Plovac ploški bq, Rizman Plavac mali, Vinarija Dingač, Antunović Postup.

Cijena: 150 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

16:30 - Vinistra - Vođeno kušanje kroz novu 2011. berbu malvazije

Voditelj: Sandi Paris
Regija partner – Istra. Kušanje 2011. berbe malvazije.
Cijena: 50 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

18:00 - Milanova vina

Voditelj: Josipa Andrijanić

Vođeno kušanje vina koja je Milan volio. Hercegovački kultni vinar Josip Brkić je jednu svoju etiketu posvetio Milanu Ožiću, a Josipa Andrijanić priredila niz omiljenih Milanovih etiketa koje će predstaviti Milanovim prijateljima i štovateljima.
Radionica je namijenjena Milanovim prijateljima i štovateljima.

Mjesto održavanja: Hotel Park

20:00 - „ZVIJEZDE KUHINJE“- powerd by ZABA

Ponajbolji hrvatski kuhari omogućit će gostima i posjetiteljima da uživaju u vrhunskoj gastronomiji. Restorani u kojima možete kušati jela su:
Restoran Peškera – Andrej Barbieri (rezervacije na broj 021 613 028)
Restoran Jež – Denis Zembo (rezervacije na broj 021 611 741)
Restoran Ivo – Raul Lajtman (rezervacije na broj 021 611 257)
Restoran Grma – Marin Medak (rezervacije na broj 021 616 826)
Restoran Hotela Meteor – Marijo Čepek (rezervacije na broj 021 564 200 Jakov Leko)


NEDJELJA, 29.04.2012.


14:00 - Pošip – stilske varijacije najpotentnije dalmatinske bijele sorte

Voditelj: Ivona Đipalo

Posljednjih smo se godina uvjerili da je pošip sorta koja dobro odležava u oba medija, drvu i inoksu. Koji stil ima veću atraktivnost, a koji veću perspektivu? Kroz vođeno kušanje 9 uzoraka ponajboljih vinara Dalmacije odgovor će vam pokušati ponuditi mlada lavica hrvatske enologije Ivona Đipalo.

Cijena: 50 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

15:30 -Taste of Croatia

Voditelji: Lada Radin, Goran Zgrablić, Morana Zibar, Marinela Prodan
Vinske varijacije na tipične dalmatinske zalogaje, tj. netipična vina za tipične, ali ponekad zapostavljene zalogaje poput kamenica, soparnika ili plave ribe.

Cijena: 100 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

17:00 - Kako je caru na Plešivici? Riesling - stilske varijacije i potencijal starenja

Voditelj: Darko Baretid

Uvijek zanimljiv i provokativan Darko Baretić izbistrit će neke predrasude oko, kod nas, neshvaćenog rajnskog rizlinga. Kakav je potencijal starenja ove slavne sorte? Kojim se svojstvima odlikuje kada dolazi s Plešivice? Odgovore potražite kroz vođeno kušanje i otvorenu diskusiju sa sommelierskim bardom iz Njivica.
Slijed 1.
1. Korak 2011
2. Tomac 2010
3. Šember 2010
Slijed 2.
1. Šember 2009
2. Tomac Rizling Amfora 2009
3. Korak, izbor bobica 2007
Slijed 3.
1. Korak 2006
2. Šember 1998
3. Tomac 1998

Cijena: 120 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

21:30 - „WINE PARTY“ – powerd by INDEX

Organiziran na bazenu Hotela Dalmacija, s renomiranim voditeljima, izvođačima, hostesama u grčkim togama, finger food-om makarskih restorana, pićima sponzora, humanitarnom lutrijom. Ulazi se isključivo uz pozivnicu.

Mjesto održavanja: Hotel Dalmacija
makarska logo