9°C weather icon

27. sjednica Gradskog vijeća

04.11.2012.

Piše Janja Glučina
Snimio Željko KovačićGradsko vijeće Grada Makarske na 27. sjednici, održanoj u hotelu Meteor 29. lipnja pod predsjedanjem dr. Damira Mendeša, prihvatilo je izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od prvih šest mjeseci 2012. Vijećnici su prihvatili i izvješće o obavljenoj reviziji za 2011.

-Izvješće gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine je jasno i jezgrovito načinjeno, a svjedoči o nizu aktivnosti koje sam poduzimao ne samo ja već i svi zaposlenici u Gradskoj upravi. Bio bih zadovoljniji da se ovo zove izvješće zove Gradske uprave. Budući da ste svi dobili pisano izvješće u kojem je iznesena kronologija rada u prvih šest mjeseci, ja sam na raspolaganju za dodatna pojašnjenja – kazao je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek.

-I jest u tome problem što to nije izvješće gradonačelnika već Gradske uprave. Više bismo željeli čuti Vaše mišljenje o radu Gradske uprave pa i Vaše osobno zadovoljstvo s radom gradskih ureda. Istina, izvješće je puno bolje nego prethodnih godina, neke su stvari bolje prezentirane. Međutim, je li gradonačelnik zadovoljan načinom rada, on je to pitanje ostavio nama – kazala je Lori Veličković. Istaknula je kako bi voljeli u izvješću čuti kakva je međusobna suradnja odjela, koliko se radi na poboljšanju te suradnje. Pitala je zašto nema ništa o tome da nije protokol usvojen, što je s dodjelom priznanja Grada, kakva je suradnja gradonačelnika s gospodarstvenicima, što je s brendiranjem „makarane“, s brendiranjem spektakla „Debeli i Mršavi“, može li se znati jesu li na Gradskom groblju sve grobnice prodane i kome? U izvješću o financijama nema financijske bilance Grada danas – istaknula je vijećnica Veličković.

A u raspravi su se vijećnici vladajuće koalicije pohvalno očitovali o izvješću gradonačelnika, dok su oporbenjaci istaknuli kako su i oni dijelom zadovoljni ovim izvješćem.

Gradonačelnik pohvalio Gradsku upravu

Osvrnuvši se na primjedbe i ocjene vijećnika, gradonačelnik Bebek je kazao: -Drago mi je da nekoga briga jesam li ja zadovoljan ili ne, inače to nikoga nije briga! Raduje i Družianićev prijedlog kako bih se ja trebao politički eksponirati, i to bi bilo pametno. Radom Gradske uprave, kada stavim sve na papir, jako sam zadovoljan. Nije dobro ni stalno kritizirati, sada ću prvi put pohvaliti Gradsku pravu jer je napravila jako puno stvari. Među ostalim radi se na bazama podataka kuća za odmor, sve je bolja komunikacija s Uredom državne uprave, bolje se knjiži gradska imovina, intenzivnije i mi i Zemljišnik radimo. I Ured za prostorno uređenje je učinkovitiji, izdaje se puno više dozvola, skraćen je rok do dozvola i više sredstava se prelijva u našu blagajnu zahvaljujući njihovu radu, a to je rezultiralo da smo u plusu. Danas smo platili i ratu kredita za sportsku dvoranu. Sve obveze uredno servisiramo. Idemo s novim rebalansom koji će biti na više. Prvi ćemo put napraviti jedan proračun koji će biti već sredinom 12. mjeseca. Bit će još transparentniji. Što se tiče suradnje s Crvenim križom na planu socijalne pomoći građanima, slažem se kako trebamo još bolje koordinirati taj rad. Što se pak tiče javnosti rada i bolje medijske zastupljenosti, mogu reći kako je sve bilo rezano jer je bio upitan rebalans, a sada se stvari poboljšavaju i vraćat će se i prijenos sjednica vijeća na RMR- u i drugo – istaknuo je gradonačelnik Marko Ožić Bebek.

Prvo čitanje izmjena odluke o komunalnom doprinosu

Na prijedlog gradonačelnika Marka Ožića Bebeka, odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu ovaj put nije donesena već je prihvaćeno da ovo bude njezino prvo čitanje te da se u idućem razdoblju prikupe svi prijedlozi kako bi došli do najboljeg rješenja.

Vijećnici Gradskog vijeća usvojili su Odluku o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade i složili su se oko povećanja. Do sada je to bilo 24 lipe po m², a sada će biti 30 lipa po m² nekretnine, kako stoji u usvojenom amandmanu HDZ-a koji je iznio vijećnik Stjepan Eljuga, dok je prvi prijedlog bio 45 lipa. Inače, ta odluka stupa na snagu 1. siječnja 2013.

Izrada UP poslovne zone Dugiš 2

Izrada Urbanističkog plana uređenja poslovne zone Dugiš 2 započinje, o čemu je donesena odluka GV-a. Prema obrazloženju Tonćija Vukovića, radi se o UPU područja obuhvata Platna, ukupne površine oko 6,10 hektara. Namjena obuhvata Platna je poslovna i to pretežito uslužna.

Zakup Doma u Velikom Brdu

Zeleno svjetlo Gradskog vijeća dobila je o odluka o davanju suglasnosti za zasnivanje zakupa poslovnog prostora u vlasništvu Grada Makarske izravnom pogodbom s Marinom Baškovićem iz Velikog Brda. Radi se o domu u Velikom Brdu kojeg će Marin koristiti sa svojim bratom Mladenom Baškovićem. Zakupnina stoji 11 kn po m² mjesečno, odnosno ukupno 1527,24 kn mjesečno.

Donesen je i zaključak o suglasnosti za prodaju dijela čestice zemlje koja se odnosi na kuću Babić u Ulici K.P.Krešimira IV.

Oporba napustila sjednicu

Nakon osam točaka dnevnog reda kada je Stjepan Eljuga predsjednik komisije za izbor i imenovanja pročitao prijedloge o izboru i imenovanju nadzornih odbora u Vodovodu i Makarskom komunalcu te za Upravno vijeće Javne ustanove Gradski sportski centar, reagirala je oporba. Jagoda Martić je opetovala kako ne shvaća da niti u jedan odbor nije predložen niti jedan član oporbe! Oporba je potom zatražila stanku i nakon stanke je napustila sjednicu.

-S obzirom da se radi o važnoj, osjetljivoj i krupnoj odluci i sadržajno važnoj i s obzirom da ne prihvaćate prijedlog vijećnice Lole Veličković da se zbog pogreške u proceduri odluka po kojoj smo mi do sada radili stavi izvan snage i s obzirom da smo ovdje naišli na jedno neodgovorno, netolerantno, te pomalo i bahato ponašanje, mi ćemo uzvratiti jedinim mogućim rješenjem u takvoj situaciji: otići sa sjednice i ostavit vas da izglasate ove, po nama, loše odluke i ne želimo u njihova sudjelovati, kazao je prije odlaska oporbenih vijećnika Miroslav Družianić.

Na sjednicu Vijeća stigao je vijećnik Joško Lelas i te točke su usvojene jednoglasno glasovima nazočne vladajuće koalicije.

NO Makarskog komunalca

U Nadzorni odbor Makarskog komunalca d.o.o. na vrijeme od četiri godine imenovani su: Josip Lozo, Ante Pejić, Mario Turić, Anita Pervan i Jure Kerum.

NO Vodovoda

Članovi imenovani u Nadzorni odbor Vodovoda d.o.o. su: Stjepan Eljuga, Stjepan Kotarac, Ivan Pandžić i Robert Tomas. Imenovani su na mandat od četiri godine.

Upravno vijeće JU Gradski sportski centar

U Upravno vijeće Javne ustanove Gradski sportski centar imenovani su na mandatno razdoblje od 2012.-2016.: Ante Vekić, Ivan Lasić i Branko Filipeti (predstavnici Grada Makarske), Ivica Šimić (predstavnik JU Gradski sportski centar) i Stipe Bušelić (predstavnik Zajednice športskih udruga grada Makarske).

Josip Karamatić ravnatelj Gradske galerije

Josipa Karamatića usvojenim rješenjem nakon obavljenog natječaja Gradsko vijeće je imenovalo ravnateljem Gradske galerije. Prethodno su vijećnici donijeli rješenje o razrješenju Ivane Kokić ravnateljice Gradske galerije Antun Gojak na njezin osobni zahtjev.

Dr. Vranješ i dr. Olujić –mrtvozornici

Doneseno je i rješenje o razrješenju mrtvozornika dr. Ante Viskovića i dr. Nevene Čović, a za mrtvozornike su na ovoj sjednici GV-a imenovani dr. Tanja Vranješ i dr. Vida Olujić.

Izvješće o reviziji za 2011.

I pored oprečnih ocjena prihvaćeno je jednoglasno izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji za 2011. godinu.

U raspravi je Tonči Bilić u ime kluba vijećnika SDP-a i HNS-a naveo zamjedbe revizije ocijenivši kako je neodgovorno raditi na ovakav način te će po njemu građani reći na izborima podržavaju li ovakav rad. Istaknuo je i kako su revizijom utvrđene nepravilnosti koje se odnose na ustrojavanje unutarnje revizije, naplatu proračunskih prihoda, nenamjensko trošenje prihoda, usklađivanje internih akata o plaći službenika i namještenika s propisima o plaćama u lokalnoj samoupravi, postupke javne nabave i što je utjecalo na izražavanje uvjetnog mišljenja revizije. Vijećnici vladajuće stranke HDZ-a Zvonimir Galić, Jure Brkan i Stjepan Eljuga istaknuli su kako je nalaz revizije realan i postupit će se po nalogu i kako s ovim nalazom Grad Makarska može biti zadovoljan s radom. Pojašnjenje za pojedine primjedbe i ovom prigodom je obrazložio gradonačelnik.


makarska logo