14°C weather icon

26. obljetnica pogibije Mate Vladića: Makarska dobila ulicu koja nosi ime prvog poginulog dragovoljca ZNG-a s Makarskog primorja

24.11.2017.

U organizaciji Udruge 156.brigade Hrvatske vojske i Grada Makarske 23. studenoga je u Velikom Brdu svečanim otvaranjem ulice i otkrivanjem spomen-ploče obilježena 26. obljetnica pogibije hrvatskog viteza Mate Vladića.
Inicijativu Udruge 156. brigade Hrvatske vojske da se jedna ulica nazove imenom Mate Vladića, hrabrog dragovoljca i domoljuba jednoglasno je podržalo Gradsko vijeće Grada Makarske 20. listopada i donijelo odluku o preimenovanju Ulice Put Velikog Brda u Ulicu Mate Vladića.


Na svečanosti su se okupili brojni suborci i sumještani pok. Mate Vladića, njegova obitelj (supruga Nevenka, kćeri Ivna i Suzana, sin Dragan) gradonačelnik Jure Brkan, zamjenici gradonačelnika Dražen Nemčić i Joze Vranješ, predsjednik Udruge 156. brigade HV-a Stjepan Kotarac, prvi zapovjednik ZNG-a Ivan Slobodan Nemčić, zapovjednik 156. brigade HV-a admiral Ante Urlić, pukovnik Tonči Mendeš, predstavnici gradskih institucija, Crkve, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnogobrojni branitelji.


Otvaranju ulice prethodili su molitva, paljenje svijeća i polaganje vijenca na mjesnom groblju u Velikom Brdu te misa zadušnica u crkvi sv. Jerolima.
Uz obitelj i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijence su u ime Grada Makarske položili zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić te ispred Udruge 156. brigade Hrvatske vojske Stjepan Kotarac. Poginulom hrvatskom vitezu poklonio se i zapovjednik 156. brigade admiral Ante Urlić.
U nazočnosti obitelji, suboraca i predstavnika Grada molitvu na groblju, misu zadušnicu za pok. Matu Vladića i sve poginule hrvatske branitelje u crkvi sv. Jerolima, te blagoslov preimenovane ulice i spomen ploče Mati Vladiću, predvodio je župnik fra Miljenko Odrljin uz sudjelovanje svećenika; fra Sjepana Čovu, fra Marka Bitangu i fra Dušana Moru. O životnom putu, dobroti, ratnom putu i žrtvi dragovoljca Mate Vladića, njegovim zaslugama i zaslugama svih poginulih hrvatskih branitelja nadahnuto je propovijedao fra Stjepan Čovo.

 

“Matini suborci imali su čast poznavati ga, a mi koji smo tada bili djeca zapamtili smo na vašim licima hrabrost, čast i ponos. Pokojni Mate Vladić je nama svima na ponos i sve nas je zadužio. Ostavio je ženu i djecu i otišao braniti domovinu. Dao je svoj život za svoju obitelj, ali i za sve nas. Najmanje što možemo je na ovaj način, simbolično, pokazati da ga nikada nećemo zaboraviti. Ponosni smo i zahvalni Mati Vladiću i svim braniteljima koji su nas neizmjerno zadužili. Vjerujem da ćemo i druge ulice, kako se grad bude širio, imenovati po našim poginulim braniteljima”, istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan koji je zajedno s suprugom poginulog hrvatskog viteza Nevenkom Vladić otkrio ploču s novim nazivom ulice.

 

Ivan Slobodan Nemčić, zapovjednik zbora Narodne garde Makarskog primorja podsjetio je na mladi život, hrabrost, dobrotu, požrtvovnost i domoljublje dragovoljca Mate Vladića.
Još u srpnju 1991. dragovoljno je pristupio Zboru narodne garde, a potom u studenome 156. brigada Hrvatske vojske položaje ima na južnom bojištu, na Dubrovačkom primorju. Poginuo je 23. studenoga prije 26 godina. S nevjericom je primljena vijest među suborcima i u Makarskoj da je brigada ostala bez svog neustrašivog 39-godišnjeg viteza, prvog poginulog hrvatskog branitelja s Makarskog primorja, istaknuo je. Pozdravio je skup istaknuvši koliko smo ponosni na žrtvu koju je dao Mate i svi branitelji za ostvarenje tisućljetnjeg sna stvaranja samostalne i slobodne Hrvatske na čemu smo zahvalni. I dalje će Udruga 156. brigade HV-a raditi na očuvanju digniteta Domovinskog rata. – U ime Udruge najiskrenije zahvaljujem Gradu Makarskoj, Gradskom vijeću na čelu s dr. Markom Ožićem Bebekom, gradonačelniku Juri Brkanu, njegovim zamjenicima i svima koji su dali svoj doprinos i podržali našu inicijativu o imenovanuju ulice imenom hrvatskog viteza Mate Vladića, kazao je Nemčić.

Spomen- ploču Mati Vladiću otkrili su Stjepan Kotarac, predsjednik Udruge 156. brigade HV-a i Dragan Vladić, sin poginulog dragovoljca Mate Vladića. Ispred Spomen ploče zapalili su svijeće i položili cvijeće Ivo Vladić, brat poginuloga i njegovi suborci Ivica Brajković i Ivica Vrcan.

Dan uoči obilježavanja 26. obljetnice pogibije Mate Vladića, njegova obitelj, suborci i prijatelji položili su vijence i zapalili svijeće i na mjestu njegove pogibije, u blizini Čepikuća na Dubrovačkom primorju.


Otkrivanjem spomen - ploče i imenovnjem Ulice Mate Vladića u Velikom Brdu ostvarila se dugogodišnja želja Matinih suboraca i sugrađana.


J. Glučina
 

makarska logo