5°C weather icon

25. studenog - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

22.11.2012.

23.11.2012.


POVJERENSTVO ZA RAVNOPRAVNOST
SPOLOVA GRADA MAKARSKE

25. studenog - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama


Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga. Naime, taj su dan 1999. godine Ujedinjeni narodi službeno potvrdili kao međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama u znak sjećanja na likvidaciju sestara Mirabel - Patriu, Minervu i Mariju Teresu, političke aktivistkinje u Dominikanskoj Republici, koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 1960. godine smaknuo diktator Rafael Trujillo.

Većina nasilja nad ženama ostaje neregistrirana zbog straha od prijavljivanja nasilnika. Policija, zavod za socijalnu skrb i pripadnici nevladinih organizacija koji se bave ovom tematikom ističu kako se mali broj zlostavljanih žena odluči prijaviti nasilnika. Podaci MUP-a pokazuju da zbog nasilja u obitelji policija prosječno ima 29 intervencija dnevno.
Dosadašnja istraživanja pokazuju kako žrtve trpe nasilje i po 10 do 15 godina prije nego što konačno odluče potražiti pomoć.
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Makarske, u posljednje dvije godine od svog osnutka, provelo je niz informativno-edukativnih aktivnosti, okruglih stolova, predavanja, konferencija za novinare, edukacije srednjoškolaca i drugih aktivnosti radi upoznavanja javnosti s rodnom problematikom te unaprjeđenja odnosa među spolovima.
U ovoj godini makarsko povjerenstvo potaknulo je sva druga povjerenstva za ravnopravnost spolova pri jedinicama lokalne samouprave u RH, kao i vladin Ured za ravnopravnost spolova, da zajedno od Vlade RH zatraže da ministarstava žurno riješe status žena žrtava rata, te da se procesuiraju počinitelji zločina, pod sloganom PREKINIMO ŠUTNJU! DAJMO IM PODRŠKU - ŽRTVE TO ZASLUŽUJU! Ova akcija poprimila je nacionalni značaj s obzirom da su sva povjerenstva pri jedinicama lokalne samouprave podržale i pokrenule inicijativu na lokalnoj razini svog područja djelovanja.
Gradsko povjerenstvo potaknulo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije na organiziranje okruglog stola na temu razvedenih očeva i nepravednog provođenja zakona RH od strane institucija glede njihove roditeljske zaštite. Okrugli stol održat će se 5. prosinca u Splitu, o čemu ćemo na vrijeme informirati javnost.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Povjerenstvo će u petak, 23. studenog 2012. dijeliti informativno-edukativne letke STOP nasilju nad ženama.Predsjednica
Ana Dragičević
makarska logo