14°C weather icon

15. tiskovna konferencija gradonačelnika

20.06.2012.

21.6.2012.

Sutra bez semafora na zapadnom ulazu u grad

Danas (srijeda) je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek sa svojim suradnicima održao tiskovnu konferenciju na kojoj je govorio o nekoliko važnih događanja za cijeli grad

Na početku gradonačelnik je rekao: „Ušli smo u turističku sezonu. Pripreme su bile standardne, a posebno smo vodili brigu o sigurnosti. Obavljene su dvije akcije čišćenja. Jedna u kojoj se čistila obala i druga u kojoj se čistilo podmorje. Na ovaj način smo građanima poslali poruku o potrebi veće ekološke svijesti jer je čistoća uvjet za turizam bez kojega ovaj grad ne može. Također je spasilačka služba u punom pogonu. U prvih pet mjeseci broj turista je za 17 posto veći nego prošle godine i očekujemo da će sezona biti bolja nego prošle godine.“
Gradonačelnik se osvrnuo i na ostala događanja . Naveo je kako danas počinje 'Makarsko ljeto' u kojemu je više događanja tijekom pred i poslije sezone nego u samoj sezoni, a sve pod motom 'Svaki tjedan događaj jedan'. Također je napomenuo da je pred nama Dan državnosti i da će se obilježiti protokolarno i trima koncertima poznatih estradnih zvijezda, u programu Hit records partyja.

Završeni radovi na raskružju i raskrižju

„Napravljene su dvije raskrsnice. Ona na Dugišu je gotova i predstavlja rješenje prometa u ovom dijelu grada te je uljepšala sam Dugiš. Danas se otvara i cesta na zapadnom ulazu u grad. Već sutra trebaju se ukloniti semafori koji su privremeno regulirali promet, a do kraja dana završit će se označavanje horizontalne signalizacije. Uopće ne stoji da je ovim radovima ugrožena turistička sezona. Grad je sve svoje obveze napravio na vrijeme, a za zastoj treba pitati Hrvatske ceste. Izgradnja zgrada POS-a ide predviđenom dinamikom i bit će useljene u svibnju iduće godine. APN je napravio raspored za prodaju većine stanova. Oko 35 stanova je višak i razmatra se mogućnost da se to pitanje riješi s Ministarstvom branitelja ili da se stanovi daju na slobodnu prodaju po tržišnim uvjetima“ - dodao je gradonačelnik.
Osvrnuvši se na žičaru rekao je kako se u Županijskom uredu za prostorno uređenje radi prostorni plan za Park prirode Biokovo, a da će potom biti napravljena studija utjecaja na okoliš, bez koje se dalje ne može u ovu investiciju.

'Miramare' gotov do Uskrsa 2013. godine

„Danas završava i natječaj za nabavu kamena za lukobran i početkom listopada očekujemo nastavak radova. Lukobran bi trebao biti nasut do Nove godine. Za UPU Platno se kompletira dokumentacija, a od Vlade očekujemo da taj prostor ustupi Gradu kako bi se moglo ostvariti sve što je na Platnu zamišljeno. Slična je situacija i sa UPU-om Peškera.
S vatrogascima je dogovoreno da se češće peru ulice i trgovi u našem gradu, a i plaža će se češće prati.
Radi se dokumentacija za prtdpristupne, strukturne i prekogranične fondove EU. Jučer je u Bugojnu bilo izaslanstvo Grada radi dogovora o mogućoj daljnjoj suradnji pa i povlačenju sredstava iz EU-fondova“ - rekao je gradonačelnik.
Dogradonačelnik Novak je pozvao sugrađane da glomazni otpad odvoze u dvorište Makarskog komunalca ili nazovu to poduzeće koje će takav otpad odvesti. Također je apelirao na vlasnike pasa da čiste za svojim ljubimcima jer je slika s psećim izmetima vrlo ružna i česta u Makarskoj.
Na upite novinara gradonačelnik je rekao da očekuje kako će hotel Miramare biti završen do sljedećeg Uskrsa i da će prestati biti ruglo u centru grada. Za hotel Romana je također rekao da se nada kako će radovi započeti najesen i kako je takav hotel potreban Makarskoj i ne samo taj već još nekoliko hotela te kategorije.
„Na mjestu bivšeg 'Građevnog' uskoro bi trebali početi radovi na novom shopping-centru jer je lokacijska dozvola gotova, a centar bi trebao biti dovršen do iduće godine i početka turističke sezone. Na taj način Makarska će zaokružiti ponudu“ - zaključio je gradonačelnik.
Na pitanje o štandovima ispred hotela Meteor i tzv. 'sačekuši za goste' gdje se mopedima gosti dočekuju i nudi im se smještaj, gradonačelnik je odgovorio : „Ispred Meteora je 12 odobrenih štandova i ovo je zadnja godina da oni tamo rade. To je navedeno i u ugovorima s vlasnicima štandova. Što se tiče oslobađajuće presude za uhvaćenog iznajmljivača s mopedom, moram reći da Sud više vjeruje okrivljeniku nego gradskim komunalnim redarima!? Ovakva sudska praksa pokazuje da će ova godina biti gora nego prošla.“

Ivo Ćurković
Foto Željko Kovačić
makarska logo