Postupak kod pojave bolesti COVID-19

POSTUPAK KOD POJAVE BOLESTI COVID-19

 

•             Samoizolacija pozitivne osobe u trajanju od 10 dana.

•             Samoizolacija kontakt pozitivne osobe 14 dana(od zadnjeg kontakta).

•             Hrvatski državljani telefonski se javljaju nadležnom liječniku obiteljske medicine,

•             Strani državljani telefonski se javljaju teritorijalno nadležnom epidemiologu, NZJZ SDŽ epidemiolog: 091 151 2003,

•             Ambulanta DZ SDŽ, Doverska 2 Split: 021 669 264,

•             U slučaju po život ugrožavajućih simptoma poziva se hitna medicinska pomoć.

Strani gosti kojima je potvrđena COVID-19 bolest i strani gosti bliski kontakti oboljeloga od COVID-19 mogu se prije isteka izolacije vratiti u svoje države nakon konzultacije s javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje porijekla putem IHR sustava (međunarodni zdravstveni propisi) i dogovora o načinu i financiranju njihova transporta u matične zemlje. Javni prijevoz nije dozvoljen.

 

U dogovoru s nadležnim liječnikom, domaćim gostima kod kojih je potvrđena bolest COVID19 s blagim simptomima ili koji nemaju simptome bolesti, preporučljivo je da se upute se u izolaciju u vlastitom smještaju (kod kuće), vlastitim prijevozom i bez korištenja javnog prijevoza. U tom slučaju daljnju skrb o oboljelom vodi njihov izabrani liječnik ili nadležni liječnik prema mjestu izolacije (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom).

Domaći gosti koji su kontakt s oboljelim idu kući u samoizolaciju o čemu dalje skrbi njihov izabrani liječnik  (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom).

 

Strani gost s potvrđenom COVID-19 bolešću čije zdravstveno stanje ne  zahtijeva hospitalizaciju i domaći gost s potvrđenom COVID-19 infekcijom koji nema uvjete za  izolaciju kod kuće treba se smjestiti u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici, koji je predviđen za takve potrebe od strane lokalne samouprave, na način da se gosti premještaju u unaprijed pripremljeni objekt prikladan za boravak u izolaciji  (objekti određeni i opremljeni od lokalnog Kriznog stožera ili lokalne samouprave mogu biti apartmani, kuće, mobilne kućice, dormitoriji, itd) o čemu dalje skrbi nadležni liječnik za smještajni objekt (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom). Isto vrijedi i za goste koji su bliski kontakti oboljeloga, a kojima je potrebno organizirati karantenu/samoizolaciju.

Troškove izolacije snose gosti nakon završetka izolacije.

Širenje zaraze (nepridržavanjem mjera) je kazneno djelo i biti će procesuirano.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.