9°C

U hotelu Miramare otvoren četvrti IKKER: Deset vrhunskih kuhara natječe se za naslov najboljeg

13.02.2018.

Interregionalni kup kuhara IKKER ove se godine po četvrti put odvija u našem gradu, a sinoćnje otvorenje u hotelu Miramare privuklo je brojne goste na druženje uz živu glazbu i večer tradicionalne dalmatinske spize. Posjetitelje su, između ostalih, pozdravili direktor hotela Miramare Drago Nosić, Željko Neven Bremec u ime SKMER-a, direktorica TZ Makarska Hloverka Novak Srzić kao i zamjenik gradonačelnika Makarske Dražen Nemčić. - Sretan sam što je IKKER po četvrti put u Makarskoj, ne treba ni naglašavati koliko su ovakve manifestacije bitne za nas kao turističku destinaciju koja se želi profilirati na gastro karti Europe. Isto tako, ovakva manifestacija pridonosi u popularizaciji zanimanja u ugostititeljstvu poput kuhara i konobara koja su nam bitna jer ljudi su najvažniji segment turizma, dok će iskustvo edukacija koje prolaze učenici naše srednje strukovne škole sigurno biti vrlo korisno, pogotovo ako uče od najboljih – kazao je Nemčić. Direktorica TZ Makarske Hloverka Novak Srzić u svojem se obraćanju, pak, osvrnula i na vijest o prodaji Hotela Makarska najavivši još bolje dane za makarski turizam. – Makarska je jedna od hrvatskih top 10 destinacija i ova je priredba dodatna vrijednost našem turizmu. Želim da ove godine naučite naše učenike dobrom kuhanju, sommelierstvu, konobarenju, onome što danas možda nije toliko dobro plaćeno, ali će u budućnosti sigurno biti. Željela bih i dodati da je skorašnji dolaskom Valamara dobra vijest kakve dugo nije bilo, jer u pitanju će biti jedna mala turistička revolucija za grad. Bit će posla i za naše mlade ali će trebati dosta edukacije čemu pridonose upravo manifestacije poput IKKER-a – kazala je Novak Srzić. Inače, događanja na četvrtom IKKER-u započela su i prije službenog otvaranja programom koji je započeo još ujutro. Ugostitelji i oni koji to tek kane postati, od jutra su se okupili na gastro edukaciji austrijske tvrtke QimiQ o izradi pašteta, terrina i deserta s kvalitetnim bezglutenskim vrhnjima za kuhanje. U prezentaciji i pripremi kojekakvih deserta i malih slanih zalogaja pomogao je Jadran Grančić, chef hotela Park, lanjski pobjednik IKKER-a. U poslijepodnevnim satima deset kuharskih prvaka iz Italije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije koji su došli Makarskoj izboriti se za titulu najboljeg kuhara regije za 2018. godinu, krenuli su s prvim dijelom natjecanja, medijskim Grand Prixom u kojem su svoje vještine predstavili novinarima. Natjecanje deset najboljih kuhara s regionalnih gastro natjecanja u 2017. godini odvijat će se kroz utorak od jutra do popodnevnih sati, program će se nastaviti i kroz popodnevne prezentacije i edukacije, dok završni dio slijedi navečer, najprije od 19 sati predstavljanjem koktela Alkar, zatim svečanim proglašenjem pobjednika dok će događanja na četvrtom IKKER-u zaključiti večer uz kuhinju Bosne i Hercegovine koja počinje u 20 sati, naravno kao i sva ostala događanja ovogodišnjeg IKKER-a, u prostoru hotela Miramare.

O.Franić